Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Självmordsbenägna unga lämnas ensamma

- 03/06/2010, 10:06 -

Jessica Gow / SCANPIX

15-åringen lyckades ta sitt liv trots att han skulle hållas under ständig uppsikt.

Ungdomar med dokumenterad självmordsbenägenhet lämnas många gånger helt ensamma på statens ungdomshem trots beslut om att de ska ha konstant tillsyn, avslöjar Sveriges Radios Ekot.

Ett exempel är den 15-årige pojke som hängde sig mindre än ett dygn efter att han kom till ett av statens särskilda ungdomshem. Delar av personalen var informerad om att pojken var självdestruktiv och behövde personal närvarande. Men de i personalen som tog hand om pojken fick aldrig informationen och pojken tog sitt liv.

Pojken är ett av flera exempel och Eva Persson-Göransson, generaldirektör på Statens institutionsstyrelse, medger att något gått fel.

–  Det du beskriver låter naturligtvis helt fel. Om du är självmordsbenägen behöver du folk omkring dig i alla lägen. Det handlar också om att på natten se till att ha ständig tillsyn och ständig uppsikt, säger hon till Ekot.