Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga i missbruksmiljö ska få hjälp

- 08/06/2010, 13:17 -

En ny sajt ska hjälpa barn och unga med missbruksproblem i hemmiljön att hitta rätt kontaktperson.

Det är i dag svårt för barn och unga att hitta information om vart man kan vända sig om man har problem hemma.

– Därför startar vi nu upp hemsidan hjälpsidan.se som är en portal för hela landet med telefonnummer till myndigheter och organisationer. En sluss till den kontakt man behöver, säger Marléne Lund Kopparklint, som är initiativtagare till hjälpsidan.se, till Nya Wermlands Tidningen.

Redan för ett drygt år sedan drog Marléne igång facebookgruppen Stöd barn till missbrukande och/eller psykiskt sjuka föräldrar.

– Den gruppen växte snabbt och har nu över 7 000 medlemmar och där har många skickat in tips om vart barn kan vända sig för att få hjälp, säger hon till NWT.

Det är bara ett av många tecken som skvallrar om att gruppen unga som har det svårt med missbrukande föräldrar är stor.

– 10–15 procent av dagens unga lever under sådana här förhållanden i dag och då är det viktigt med en portal för att få dem att våga ta kontakt, säger kollegan Nina Koivumaa.

– Tyvärr är det väldigt svårt för dem att hitta rätt på nätet. Kommunernas sidor är alltid uppbyggda med tanke på de vuxna och därför ville jag gå vidare och starta en samlande portal, säger Marléne Lund Kopparklint till NWT.

Sidan innehåller bland annat telefonnummer till kommunernas socialtjänster, polisen och Bris samt en länk till den ovan nämnda facebooksidan.

– Sidan ska fungera som en telefonkatalog med en Sverigekarta där man kan klicka in till sitt län och vara en sluss till den kontakt man behöver. Det kan till exempel handla om att få hjälp om mamma och pappa slåss eller om någon i familjen super, säger Marléne Lund Kopparklint till NWT.

Nästa steg blir att starta den ideella förening som ska driva hemsidan och knyta till sig länsambassadörer som kan hålla informationen aktuell.

Hjälpsidan.se kommer att finnas tillgänglig från och med i slutet av denna vecka.