Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU-kommissionär tar upp Dawit Isaak -fallet

- 08/06/2010, 19:22 -

Efter svenska påtryckningar lovar EU ta upp Dawit Isaak-fallet när de träffar Eritreas president i juli.

STOCKHOLM. I ett brevsvar till de svenska EU-parlamentarikerna Olle Schmidt (fp) och Eva-Britt Svensson (v) lovar EU:s kommissionär för biståndsfrågor, letten Andris Piebalgs, att driva frågan om den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak när han besöker Eritrea i Juli.

– Jag ämnar diskutera en rad frågor med presidenten, från samarbetet med EU i utvecklingsfrågor till regionala frågor. Vid detta tillfälle tänker jag definitivt ta upp frågan om Dawit Isaak, sade kommissionär Andris Pielbags, enligt Svenska Dagbladet.

Piebalgs skriver också att en eventuell frigivning av Isaak betydligt skulle förbättra Eritreas förhållande med omvärlden.

– EU:s biståndspengar är ett viktigt påtryckningsmedel och det är hög tid att EU går till konkret handling i det här fallet nu – det brådskar med tanke på Dawits sviktande hälsa, sade Olle Schmidt, enligt SvD.

Dawit Isaak har suttit fängslad i 3 180 dagar utan rättegång.

Samtidigt betalade EU ut cirka 120 miljoner euro i bistånd förra året till Eritreas diktator Isaias Afewerk, uppger SvD.