Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

90-talister väljer jobb före kärlek

- 14/06/2010, 13:20 -
90-talisterna drömmer om jobb och familj.

90-talisterna drömmer om jobb och familj.

JOHAN NILSSON / SCANPIX

Den nu snart vuxna generationen drömmer inte om jorden-runt-resan utan om fast jobb.

90-talisten vill - till skillnad från 80-talisterna - hellre bilda familj än resa till Australien. Och det största orosmolnet är att bli utan jobb.

90-talisterna - en del av nya Generation Ordning -drömmer om ett bra jobb och om att bilda familj, enligt en undersökning från analysföretaget Kairos Future.

– Bara de får till det i den lilla världen så är de nöjda. Det ser också ut som att 90-talisterna kommer bilda familj och etablera sig på arbetsmarknaden tidigare än andra generationer, säger Sofia Johnsson, framtidsstrateg på Kairos Future, till Metro.

Att debatten under det senaste året präglats av ungdomsarbetslösheten har satt sina spår hos 90-talisterna.

– Den största oron för unga är inte miljöförstöring eller att aldrig hitta någon utan det är att fastna i arbetslöshet, säger Sofia Johnsson till Metro.

Elaine Bergqvist, retorikexpert och författare till boken Du är din generation ser en återgång till morfars och mormors värderingar.

Hon tror att de som vuxit upp i en skilsmässofamilj är mer angelägna om att hålla ihop sin egen familj:

– Det är som hatten. På 30-talet hade de hatt. På 60-talet hade ingen hatt i stället och på 90-talet har de hatt igen. Det som föräldrarna gjorde gör man inte men det som morföräldrarna gjorde gör man.