Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Psykiskt sjuka sämre vård

- 22/06/2010, 12:27 -
Patienter som är psykiskt sjuka får sämre vård för sina fysiska åkommor, menar socialstyrelsens generaldirektör, Lars Erik Hom.

Patienter som är psykiskt sjuka får sämre vård för sina fysiska åkommor, menar socialstyrelsens generaldirektör, Lars Erik Hom.

Björn Larsson Ask/SvD/Scanpix

Psykiskt sjuka får sämre vård än snittet när de drabbas av fysisk sjukdom, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Psykiskt sjuka dör oftare än andra i kroppsliga sjukdomar. Lars-Erik Holm påpekar allvaret.

– Personer med psykisk sjukdom som får lungcancer löper 50 procent högre risk att dö än andra lungcancerpatienter, skriver han i SvD.

Ett problem är att psykiskt sjuka sällan får medicin för sina fysiska åkommor. Vid till exempel diabetes får 60 procent av de sjuka blodfettssänkande läkemedel för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Trots att psykiskt sjuka oftare röker, är fysiskt inaktiva och överviktiga – riskfaktorer som ytterligare ökare risken för komplikationer – får bara hälften av de som kombinerar diabetesen med psykisk sjukdom blodfettssänkande läkemedel.

Sjukdomar upptäcks också senare i fall där patienten har en psykiatrisk diagnos.

– Det tyder på att psykiskt sjuka tvärt emot hälso- och sjukvårdslagens intention får ett sämre omhändertagande än andra. Det leder till onödigt lidande och ökar sjukvårdskostnaderna för samhället, skriver Holm.

– Personer med psykiatrisk diagnos måste få mer tid i primärvården och i den somatiska specialistvården... Läkaren kan inte nöja sig med att sätta receptet i handen på patienten.

Holm lovar att Socialstyrelsen ska göra ytterligare undersökningar.

Han menar att det krävs ett bättre samarbete mellan primärvård, psykiatri och somatisk specialistvård. Ansvaret ligger hos landstingen.