Det tillverkades fler nya läkemedel förr...
1 av 2
Det tillverkades fler nya läkemedel förr... - Foto: Scanpix
... jämfört med idag.
2 av 2
... jämfört med idag. - Foto: Berit Roald/Scanpix

Läkemedelsindustrin stagnerar

Det tillverkas hälften så många nya läkemedelel som för tio år sen. Miljardsatsningar på forskning ger lite resultat och nu menar experter att affärsmodellen måste omprövas.


Thomas Lundgren, som kan skryta med över 30 år i branschen, menar att bilden är entydig.

– Samtidigt som antalet nya läkemedel minskar år från år ser vi hur kostnaderna för forskning och utveckling ökar. Det är uppenbart att det inte håller i längden, säger han till SvD.

Han menar att processen såg annorlunda ut förr i tiden, då man provade substans efter substans tills man prickade rätt.

– Ärligt talat har läkemedelsutvecklingen varit rätt primitiv. Man har fått fram en substans, testat den för att se vilken effekt den har och i bästa fall har man också förstått varför den haft effekt, säger Lundgren till SvD.

Enligt Lundgren ligger bristerna i hur företagen arbetar. De lägger pengar på forskning som inte ger resultat, och både pengar och kunskap slösas bort.

– De skulle nog använda pengarna bättre om de tänkte bredare och siktade på att ta fram en ny behandlingsmetod för en sjukdom och inte bara på att ta fram en ny kemikalie. Men det här är svårt. Det handlar om en stor industri och det är lite som att vända en supertanker, säger han till SvD.

Lundgren tror inte att granskningen av nya mediciner är för hård, men menar att ny teknik gör att granskningen är mycket utförligare idag.

Enligt honom är det viktigt med internationellt samarbete, samt att man ger extra stöd och skydd åt viktig forskning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.