Lars Vilks korsfäst i centrala Göteborg.
Lars Vilks korsfäst i centrala Göteborg. - Foto: Faksimil/läsarbild/GP

Lars Vilks korsfäst i Göteborg

Chockade kunde förbipasserande se Lars Vilks korsfäst. – Jag tycker det är otäckt, säger ett vittne.


GÖTEBORG. Det är fortfarande oklart vem eller vilka som står bakom skapelsen som under tisdagens chockade förbipasserande.

Skapelsen är gjord av papier maché och har en törnekrona av hönsnät. Huvudet på den vita dockan, som spänts upp på ett svart kors, pryds av ett fotografi av Lars Vilks ansikte.

– Den är ganska välgjord. Jag håller själv på med konst och den är fint gjord. Men den har ett foto av honom som ansikte, jag tycker det är otäckt. Den står synlig mitt i rondellen som en kommentar till det här med rondellhundar, säger Anna Elisa Nilson till Göteborgs Posten.

Polis larmades vid 13-tiden om skapelsen men när de tre timmar senare kom till platsen var Lars Vilks-korsfästningen borttagen.

– Vad jag vet har vi inga uppgifter om vilka som satte dit den eller tog bort den. Jag vet inte om det upprättats en polisanmälan, säger polisens presstalesman Björ Blixter, till Nyheter24.

Korsfästningen av Lars Vilks sattes upp samma dag som rättegången mot bröderna som åtalats för ett brandattentat mot konstnärens bostad inleddes.

- Såvitt jag vet har det inte inkommit något hot i samband med korsfästningen, säger Björ Blixter till Nyheter24.

/
Hot
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

199 000 nya jobb i USA i november

Vintertid 2024: När är det dags att ställa om klockan?

När blir det vintertid, vad är skillnaden mellan vintertid och normaltid och åt vilket håll vrider man egentligen klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.

Larm om kidnappning ledde till vapengömma

Flera personer misstänks ha hållit en kvinna instängd i hennes egen bostad i Mölndal söder om Göteborg. Väl i bostaden hittade polisen vapen, narkotika och ett misstänkt farligt föremål.

Misshandel lades ut på Tiktok – fem döms

Fem personer döms för en misshandel som ägde rum vid Stureplan i Stockholm i september, skriver polisen på sin hemsida. Både de dömda och den misshandlade kopplas till den gängkriminella miljön.

Regeringen tillsätter AI-kommission

Sverige ska bli bättre på AI. Det är regeringens förhoppning som nu tillsätter en AI-kommission.

Man misstänks för grov våldtäkt på Sis-hem

En man i 35-årsåldern misstänks för grov våldtäkt på ett Sis-hem i Stockholmsområdet, rapporterar P4 Stockholm.