Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mamma och barn utjagade från affär - var romer

Kvinnan blev utslängda från affären för att de var romer.
1 av 1

Kvinnan blev utslängda från affären för att de var romer.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nyheter | 20/07/2010 21:18

Kvinnan gick in i affären med sin son för att köpa godis. Då blev de utjagade av en skrikande expedit. Romer var inte välkomna fick de höra. 

Diskrimineringsombudsmannen (DO) väljer nu att stämma butiksägaren på 40 000 kronor för etnisk diskriminering.

Händelsen inträffade 2008 när kvinnan tillsammans med sin 10-årige son, och en yngre kusin, var på besök i en stad i västra Sverige. Tillsammans gick de in i affär för att köpa godis men när expediten fick syn på kvinnan, som var klädd i traditionella romska kläder, blev hon utjagad.

Efter händelsen kom butiksägaren ut och förklarade att romer inte var välkomna i butiken eftersom han haft problem med romer som stulit varor.

Butiksägaren har hela tiden nekat till brott, därför kommer tingsrätten avgöra frågan.

– Det är tyvärr ett ganska typsikt ärende. Det är ganska vanligt att romer nekas inträdde eller blir utkörda ur butiker. Man hymlar inte med det, utan säger öppet att de inte vill ha med romer att göra. Till skillnad från vad man skulle ha sagt om personen kanske hade varit färgad. Det är nästan som det är acceptabelt att särbehandla romer, säger Ulrika Dietersson, jurist på DO, till Svenska Dagbladet.

DO uppger att de ser extra allvarligt på fallet eftersom två unga barn utsatts. Den 10-årige sonen ska efter händelsen mått dåligt och vill inte längre handla med sin mamma då han är rädd för vad som ska hända, uppger SvD.