I morgon döms Göran Lindberg i Södertörns tingsrätt. Han riskerar åtta års fängelse.
I morgon döms Göran Lindberg i Södertörns tingsrätt. Han riskerar åtta års fängelse. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix

I morgon faller polischefens dom

Han står åtalad på 23 punkter, bland annat för en rad våldtäkter. På fredag faller domen. Göran Lindberg riskerar åtta års fängelse, men våldtäkterna kan bli svåra att bevisa, menar en expert på straffrätt.


SÖDERTÖRN. Skandalen inleddes när den förre polischefen i Uppsala län, Göran Lindberg, greps den 25 januari.

Han var på väg för att träffa en 14-årig flicka och i väskan hittades läderremmar, piskor, karbinkrokar och viagratabletter.

Hans föreläsningar om och mycket aktiva arbete för jämställdhet hade dessförinnan gett honom smeknamnet "Kapten klänning".

Klockan 11.00 på fredag meddelar Södertörns tingsrätt domen.

Enligt Kerstin Berglund, juris doktor i straffrätt vid Uppsala Universitet, är våldtäkterna svåra att bevisa.

– När det gäller frågan vad som hänt när Lindberg nu har träffat flickorna, om han utövat våld eller tvång i något läge, det är en svår fråga. Kan de överhuvudtaget bevisa det? säger hon till SvD.

Enligt henne räcker inte offrens berättelser som bevis.

– Högsta domstolen har gjort en del uttalanden när det gäller våldtäktsfall, där man markerat att det bör finns mer bevisning än enbart utsagor.

Och anklagelserna om att Lindberg ska ha varit våldsam och tagit strypgrepp på flickorna är också vaga enligt Berglund.

– Det är oerhört svårt. Nu närmar man sig en principiell fråga angående vad man kan samtycka till. Frågan är om man kan samtycka till något sådant farligt som att ta strypgrepp, säger hon till SvD.

Men trovärdigheten i vittnesmålen höjs av att flera kvinnor har trätt fram oberoende av varandra. Det finns även DNA-spår, telefonavlyssningar och chattkonversationer som stärker åtalet.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!