I en ny studie av Kriminalvården märks ett tydligt samband mellan våldsbrott och bruk av anabola steroider.
I en ny studie av Kriminalvården märks ett tydligt samband mellan våldsbrott och bruk av anabola steroider. - Foto: AP/Scanpix

Steroider bakom våldsbrott

Missbrukare som misstänks för våldsbrott har brukat anabola steroider i en större utsträckning än missbrukare misstänkta för andra brott, visar en ny studie från Kriminalvården. Steroiderna skapar en bestående förändring i hjärnan som ökar aggressiviteten hos missbrukaren, menar forskarna.


Kriminalvården har genomfört studien tillsammans med Uppsala universitet och totalt har 3 600 missbrukare som varit intagna på häkte intervjuats. Intag av anabola steroider var 65 procent vanliga hos dem som var misstänkta för våldsbrott.

Psykologen Lena Lundholm menar att tidpunkten för missbruket inte tycktes spela någon roll.

– Andelen misstänka våldsbrottslingar var den samma bland dem som använde anabola steroider i dag jämfört med dem som hade tagit steroider för fem eller tio år sedan. Skulle anabola steroider vara en direkt utlösande faktor borde andelen våldsbrottslingar ha blivit mindre ju längre tid det gått efter intaget av anabola steroider, säger hon i ett pressmeddelande.

Men Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, menar att steroiderna skapar en bestående förändring hos missbrukaren.

– Det finns ingen forskning som visar att anabola steroider i sig är en utlösande faktor för ett våldsamt beteende. Men ett missbruk av anabola steroider skapar bestående förändringar i hjärnan som gör att en person blir mer lättstött och lättare provocerad. Därför finns ett klart samband mellan missbruk av anabola steroider och ett våldsamt beteende, säger han i pressmeddelandet.

Kriminalvården hoppas att studien ska kunna användas för att förebygga brott kopplade till anabola steroider.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.