Och ska flytta till Aruba för att jobba i Sydamerika. Bland annat med att plåta Venezuelas starke man, Hugo Chavez.
1 av 5
Och ska flytta till Aruba för att jobba i Sydamerika. Bland annat med att plåta Venezuelas starke man, Hugo Chavez. - Foto: Juan Karita/AP/SCANPIX
Han plåtar modeller och lyxbilar.
2 av 5
Han plåtar modeller och lyxbilar. - Foto: Thomas Salme/www.thomaz.it/
3 av 5
- Foto: Privat
Nu har han sadlat om och blivit glamourfotograf i Milano.
4 av 5
Nu har han sadlat om och blivit glamourfotograf i Milano. - Foto: Privat
5 av 5
- Foto: Privat

Exklusivt: Nu berättar Thomas Salme om sitt nya lyxliv

Han lurade en hel värld - inklusive sin fru och sina barn - i tretton år. Men avslöjandet var bara början på något nytt. Nu berättar den falske piloten exklusivt för Nyheter24 om sitt nya lyxliv - på paradisön Aruba. Och börjar samtidigt blogga hos oss.– Jag tjänar definitivt mer nu än som pilot, säger Thomas Salme till Nyheter24.


Fejkpiloten som blev lyxfotograf

Thomas Salme greps efter ett tips på Amsterdams flygplats, Schipol, i mars 2010 när han satt i cockpiten på en Corendon Boeing 737 med 101 passagerare ombord. Då hade han flugit i 13 år - utan licens.

De nederländsk domarna som prövade hans fall var uppenbart imponerade av att Salme inte orsakat en enda incident under sina många flygtimmar och lät honom komma undan med 2 000 euro i böter.

Nu jobbar Salme som fotograf, bosatt i italienska Milano och på Aruba i Västindien.

Läs Thomas Salmes blogg här på Nyheter24.

STOCKHOLM. Sverige, Holland och Italien den här veckan. Därefter - ett helt år på paradisön Aruba strax utanför Venezuela.

– Men jag ska tillbaka till modeveckan i  Milano, så jag kommer inte vara på Aruba hela tiden, säger Thomas Salme och skrattar.

Svenske Thomas Salme, 41, blev känd över en natt när det avslöjades att han arbetat som flygpilot runt om i Europa i hela tretton år - utan licens.

När han under våren 2010 greps av holländsk polis trodde ingen på hans makalösa historia. Men Salme hade redan gått vidare. Redan i häktet planerade han sitt nya liv.

– Mina barn och min pappa Heikki var första tanken. När jag visste att de skulle ha det bra kunde jag slappna av och tänka framåt. Av någon anledning trivdes jag jättebra i häktet.

Det var där, ensam i häktet, som Salme bestämde sig. Han skulle bli fotograf.

"Klipp och klistrade"

Redan som liten drömde han om att bli pilot. Han berättar om hur han som åttaåring följde med sin pappa till Arlanda för att fotografera flygplan.

– Jag blev helt fascinerad av flygplanen. Därefter ville jag alltid bli trafikpilot. Jag ville få känslan av frihet, säger han till Nyheter24.

När Salme var 28 år hade han skaffat sig privatcertifikat. Men han saknade pengar för att utbilda sig utomlands till trafikpilot. Därför bestämde han sig för att förfalska ett intyg.

– Jag förfalskade dokumentet på enklaste sätt. Klipp och klistra. När jag sökte jobb fick det bära eller brista - och det höll, säger han.

Under tretton år visste ingen - vare sig hans italienska fru Giovanna eller deras två barn - att han saknade flyglicens. När bluffen fick ett abrupt slut var det delvis en lättnad.

– Det var en lättnad, någonstans visste jag att det jag gjorde var fel. Men nu när jag vet vad bluffen gett mig skulle jag aldrig vilja få det ogjort.

"Jag vet precis hur Hugo Chavez ska stå"

Salme är energisk. Han befinner sig i Sverige för att spela in en dokumentär om sin trettonåriga bluff.

Dokumentärfilmaren Alexa Wolf ställer frågor, Salme svarar. Oavbrutet.

Efter fyra timmars intervju vill Salme fortsätta.

– Jag har alltid kört stenhårt på det jag vill. 110 procent. Att det går bra för mig handlar bara om hårt arbete, säger han.

Det är energin och viljan som gett Salme en ny karriär, som fotograf. Bara ett par månader efter han avslöjades fick han sitt första stora jobb inom fotobranschen.

Under sommaren fick han uppdraget att fotografera 2011 års katalog för lyxbilmärket Lamboghini. Dessutom har han en fotosession med filmstjärnan Anita Ekberg inbokad, och i höst väntar nästa utmaning: porträttfotografering av Venezuelas president - Hugo Chavez.

– Jag vet precis hur han ska stå. På sidorna Miss Universe-tjejer tillsammans med två oljefat. I mitten Chavez med en cigarr. Oljan ska rinna ut från tunnorna, berättar han och fortsätter:

– Det kommer bli bra, säger han självsäkert.

När han jobbade som pilot lärde han känna Arubas justitieminister, Arthur Lawrence Dowers, som bjudit in Salme att bo på ön. Naturligtvis "all inclusive". Det är där han ska färdigställa boken om sitt liv.

– Den ska vara snabb, rolig och kunna bli läst av alla, säger han.

Barnen viktigast

I Sydamerika väntar även andra fotoprojekt. Tillsammans med italiensk teve flyger han till Peru för att fotografera barnslavar. Ett tvärt kast senare väntar lyx och flärd i Miami när modehuset Victoria's Secret lanserar sin nya linje.

Och självaste John Travolta har hört av sig för att göra film:

– Någon från Travolta ringde min advokat i Italien för att kolla filmkontrakt. Det vore skithäftigt. Då skulle det kännas som om man gjort något speciellt.

Men om Salme får drömma om framtiden är det varken modeller eller lyxbilar som står höst upp på listan. I stället säger han sig värna om barn som - i likhet med honom själv innan Thomas Salmes liv förvandlades till en drömfabrik - inte har möjlighet att förverkliga sig själva.

– Drömmen är att kunna göra något för barnen i Sydamerika. De som inte har möjlighet att förverkliga sina drömmar. Kanske en fotoskola för barn i Venezuela.Vem vet var jag hamnar, säger han till Nyheter24.

Och är det något man vet om Thomas Salme, är det just att man inte vet vad som väntar runt hörnet.

Följ Thomas Salmes nya liv i bloggen på Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!