Jan Björklund presenterade Alliansens förslag om att redovisa elevernas skolk i betygen.
1 av 2
Jan Björklund presenterade Alliansens förslag om att redovisa elevernas skolk i betygen. - Foto: Maja Suslin/Scanpix
Mats Pertoft menar att förslaget tyder på desperation.
2 av 2
Mats Pertoft menar att förslaget tyder på desperation. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Skolk förs in i betygen

"Jan Björklund lever kvar i 50-talet."


Utbildningsminister Jan Björklund (fp) lade på måndagen fram regeringens förslag om att elevers skolk ska redovisas i betygen.

– Det är inte okej att vuxna kommer och går som de vill på en arbetsplats. Då ska det inte vara det för eleverna i skolan heller, säger Björklund i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget ska frånvaron redovisas i terminsbetyget för elever i grundskolan och i det samlade betygsdokumentet för gymnasieelever.

Mats Pertoft (mp), ledamot i utbildningsutskottet, kritiserar förslaget och menar att det visar på en total oförståelse för betygssystemet och skolans roll som kunskapskälla.

– Det är helt absurt. Klart man ska redovisa för vårdnadshavare om skolk, men att skriva det i betyget – en offentlig handling som dessutom finns i tid och evigheter –  det har inget med kunskap att göra, säger han till Nyheter24.

Han minns själv sina ordningsbetyg och undrar vad det har för relevans om man skolkade när man söker jobb som 40- eller 50-åring.

– En sån stämpel för livet är väldigt omodern. Jan Björklund lever kvar i ett 50-talssamhälle. Jag tror helt enkelt att Björklund är lite desperat i dag för att driva sina frågor om ordning och reda i skolan, säger Pertoft.

Pertoft menar också att Björklund borde akta sig för att kasta sten i glashus. Under de tre år de båda satt i skollagskommittén förundrades Pertoft av Björklunds egna frånvarostatistik.

– Han kom bara när han kunde göra något utspel, ofta vid slutet av mötet för att sen vara med på en konferens. Borde man skriva in i redovisningen om närvaron bland ledamöterna? Jag är ganska säker på att jag hade 100 procent på de mötena, säger miljöpartiets Mats Pertoft till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.