Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utförsäkrade får inte jobb

- 04/08/2010, 10:33 -
Arbetsförmedlingen nya utvärdering visar att de utförsäkrade har svårt att få jobb.

Arbetsförmedlingen nya utvärdering visar att de utförsäkrade har svårt att få jobb.

Hasse Holmberg/Scanpix

Inte ens två procent av de som utförsäkrats från sjukförsäkringen och fått arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen har i dag ett vanligt jobb.

En fjärdedel av de utförsäkrade kommer återgå till att få ersättning från Försäkringskassan och mer än hälften kommer att fortsätta i olika arbetsmarknadsprogram. Det visar en ny utvärdering av Arbetsfömedlingen, skriver Ekot.

Totalt anvisades 23 146 personer till arbetslivsintroduktion under årets första halvår. Av dem fick bara 451 ett arbete utan lönesubventioner – 1,9 procent.

Ändå menar Siri Persson, handläggare på Arbetsförmedlingen, att siffrorna inte ska tolkas som ett misslyckande.

– Det heter ju arbetslivsintroduktion, som är en start. Syftet med programmet var absolut inte att man skulle komma ut i jobb, säger hon till Ekot.

Syftet är istället att förbereda de utförsäkrade för att kunna få jobb så småningom. Men flera av dem är för sjuka för att över huvud taget delta i några aktiviteter.

Siri Persson menar också att för mycket tid går till att hjälpa till med den grundläggande ekonomin. Det nya ersättningssystemet är för svårt. Och ekonomisk rådgivning är enligt Siri Persson inte Arbetsförmedlingens starkaste sida.

– Arbetsförmedlare är väldigt duktiga och kompetenta på många områden, men vi är ju faktiskt bäst på att matcha mot arbetsmarknaden och vägleda mot andra arbeten, säger hon till Ekot.