Tio procent av alla svenska skolelever har utsatts för fysisk mobbning, visar en ny undersökning.
Tio procent av alla svenska skolelever har utsatts för fysisk mobbning, visar en ny undersökning. - Foto: Eric G Svensson/Scanpix

Var tionde elev har blivit mobbningsmisshandlad

Tio procent av landets skolelever har fallit offer för fysisk mobbning. Slag, knuffar, och ofredanden är vardag för många som nu inför höstens skolstart är livrädda för att återvända till plugget.


Det är analysföretaget Cint som på uppdrag av antimobbningsorganisationen Friends genomfört en undersökning som visar att tio procent mobbats med sparkar, slag, knuffar och andra fysiska angrepp på integriteten. Lika många svenska skolelever har mobbats via sms, mejl eller på sociala nätverk på nätet, uppger Dagens Nyheter.

Mer än en tredjedel av Sveriges skolungdomar i åldern 14–17 år går runt med magknip inför skolstarten.

Barn- och elevombudet, BEO, som funnits i fyra år, får ständigt ta emot fler och fler anmälningar om mobbning. Myndigheten har nu anställt tjugo extra jurister för att klara av den ständigt ökande arbetsbelastningen.

En grundläggande brist är att många skolor ännu saknar en genomarbetad plan i kampen mot mobbning, menar Carl-Gustav Sidenqvist, skolexpert hos BEO.

– Många agerar först när skadan redan är skedd. Andra gör godhjärtade insatser och arbetar hårt utan att det leder någonstans, för man saknar strategier och kunskap. Dessutom saknas det i många fall utvärdering och dokumentation av vad man gjort. Det här är inget man gör på gehör, säger han till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!