Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många domstolar klarar inte målen

Nyheter | 26/01/2009 19:36

Många av landets domstolar lever inte upp till regeringens mål.

Domstolarna lever inte upp till målen för hur lång tid det får ta när brottmål avgörs.

– Vi har självklart som målsättning att underlätta för domstolarna så att de når upp till målen, säger Barbro Thorblad, generaldirektör vid Domstolsverket, till TT.

Under förra året satsades det mycket på att få ner handläggningstiderna i de svenska domstolarna. Trots att antalet inkomna mål ökade i fjol lyckades domstolarna att minska balanserna.

Klarar inte mål

Men flera tingsrätter och ingen av hovrätterna lever upp till det mål som regeringen satt upp, att 75 procent av de brottmål som kommer in, exklusive förtursmålen, ska avgöras inom fem månader. Som förtursmål gäller till exempel de där personer sitter häktade eller de misstänkta är unga. Domstolarna har också fått sätta upp egna mål vid sedan av regeringens.

Det är för att det ska bli gripbart i verksamheten. De sätter ett mål som de har möjlighet att nå och så arbetar de sig i kapp. Det betyder inte att de ger upp, säger Barbro Thorblad.

Göteborg långsammast

Bland tingsrätterna är det Göteborgs tingsrätt som tar längst tid på sig. I fjol tog det 10,8 månader att avgöra 75 procent av målen som kom in.

En förklaring är att vi har väldigt många stora mål som tar många förhandlingsdagar. De tränger ut de vanliga brottmålen, säger Katarina Påhlsson, chefsrådman vid Göteborgs tingsrätt. Hon säger samtidigt att tingsrätten håller på att titta på hur den ska kunna bli mer effektiv. Näst långsammast var Västmanlands tingsrätt med 8,5 månader.

Skrivet av: