Måndag 23 Maj
Stockholm

Morddömd antogs på läkarlinjen- igen

En morddömd man med bakgrund i högerextrema kretsar har antagits till läkarlinjen ännu en gång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

UPPSALA. Ska en morddömd med bakgrund i nazistkretsar kunna bli läkare? En morddömd man tvingades avbryta sina läkarstudier på Karolinska Institutet 2007 för att han förfalskat sitt gymnasiebetyg - inte för att han var morddömd. Nu har den morddömde mannen antagits till Uppsala universitets läkarutbildning istället. De ansvariga vill varken bekräfta eller dementera.

– Allt jag kan säga är att det finns ett namn med så kallad sekretessmarkering i folkbokföringsregistret och som vi inte kan lämna ut uppgifter om, säger rektor Anders Hallberg till UNT.

Mördade syndikalist

Björn Söderberg var syndikalist och mördades av läkarstudenten som avtjänade ett elva år långt straff för mordet som rubricerades som hatbrott. När han efter frigivningen började studera till läkare på KI hösten 2007 väckte det stor debatt. Han tvingades dock sluta förra året sedan det framkom att han förfalskat sitt gymnasiebetyg för att komma in.

Nu har antagits vid Uppsala universitet i enlighet med lagen som fortfarande tillåter den typen av antagningar.

Utdrag ur brottsregistret

Enligt de ansvariga finns det inte finns några problem med ansökningshandlingarna som ligger till grund för hans intagning i Uppsala. På listorna över de antagna, som ska börja på måndag, finns mannens namn inte med, men ett namn är sekretesskyddat.

– Vi måste respektera högskolelagen. Det är Verket för högskoleservice (VHS) som sköter antagningen och vi måste ge de personer utbildning som av VHS bedömts ha behörighet och som kommer till oss. Vi är ingen domstol och vi bedömer inte lämplighet, säger Anders Hallberg.

När mannen antogs till KI, gick Socialstyrelsen ut och sa att han sannolikt inte skulle beviljas någon läkarlegitimation.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om en våldtäktsdömd läkare som fick arbeta trots sitt förflutna. Patientsäkerhetsutredningen och Socialstyrelsen skulle då lägga fram ett förslag om att brottsregistret ska kontrolleras rutinmässigt. Men inga juridiska åtgärder har ännu vidtagits för att förhindra den här typen av antagningar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela