Lördag 8 Maj
Stockholm

Assange har förhörts av polis

Leif Silbersky, Assanges advokat, har aldrig varit med om något så märkligt.
1 av 3
Leif Silbersky, Assanges advokat, har aldrig varit med om något så märkligt. Foto:
Advokat Claes Borgström, däremot, som företräder de två kvinnorna, menar att Assange borde anhållas för våldtäkt.
2 av 3
Advokat Claes Borgström, däremot, som företräder de två kvinnorna, menar att Assange borde anhållas för våldtäkt. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
3 av 3

Wikileaks grundare, Julian Assange, förhördes på tisdagskvällen av svensk polis. Han delgavs misstanke om att ha ofredat en kvinna, men nekade till brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. När den kontroversiella sajten Wikileaks grundare och chefredaktör under stor uppståndelse besökte Sverige avslutades besöket med anklagelser om våldtäkt.

Julian Assange anhölls först i sin frånvaro. Därpå släppte man misstankarna om våldtäkt och hävde anhållan.

Men på måndagskvällen förhördes han till slut och delgavs misstanke om ofredande.

– Jag kan bekräfta att förhör hållits. Min klient säger att han inte har begått något brott, säger Assanges advokat Leif Silbersky till Aftonbladet.

Advokat Claes Borgström, som företräder de båda kvinnor som anmält Assange, kräver dock att beslutet omprövas och anser att Wikileaksgrundaren bör delges misstanke om två fall av våldtäkt.

Den äldre kvinnan, som bor i Stockholm, har hävdat att Assange medvetet hade sönder en kondom då de hade sex och enligt uppgift bygger brottsrubriceringen om ofredande på denna incident.

– Jag kan bekräfta att förhör hållits. Min klient säger att han inte begått något brott, men jag kan inte gå in på några detaljer. Det råder förundersökningssekretess och det respekterar jag, säger Leif Silbersky till Aftonbladet.

Men Silbersky - som tidigare varit mycket upprörd över åklagarens sätt att hantera ärendet - understryker att fallet är udda.

– Jag har dock under mina år som advokat, och det är ganska många vid det här laget, aldrig varit med om en så märklig situation som denna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela