Fredag 6 Aug
Stockholm

Hiphopartister misshandlade av dörrvakt på Mosebacke

Efter en ordväxling i garderoben flög dörrvakten på dem när de var på väg ut.
1 av 5
Efter en ordväxling i garderoben flög dörrvakten på dem när de var på väg ut. Foto: Nyheter24
Thabo och Ramo var på väg hem från konserten på Mosebacke Etablissement när de blev brutalt misshandlade - av dörrvakten.
2 av 5
Thabo och Ramo var på väg hem från konserten på Mosebacke Etablissement när de blev brutalt misshandlade - av dörrvakten. Foto: Nyheter24
Först tänkte AFC-tvillingarna lägga ner och gå vidare.
3 av 5
Först tänkte AFC-tvillingarna lägga ner och gå vidare. Foto: Nyheter24
Men efter att omgivningen reagerat har de bestämt sig för att inleda en kampanj mot dörrvaktsvåldet.
4 av 5
Men efter att omgivningen reagerat har de bestämt sig för att inleda en kampanj mot dörrvaktsvåldet. Foto: Nyheter24
Dörrvakten på Mosebacke Etablissement har de nu polisanmält.
5 av 5
Dörrvakten på Mosebacke Etablissement har de nu polisanmält. Foto: Nyheter24

Tvillingarna i AFC, rapparna bakom succésingeln Inatt, blev efter en konsertkväll på Södermalm brutalt misshandlade av en dörrvakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Är du också drabbad?

Har du också drabbats av dörrvaktsvåldet? Hör av dig till AFCmedborgarmod@gmail.com eller till Nyheter24tips@nyheter24.se.

 

Lyssna på AFC:s singel Medlemskort från 2005.

STOCKHOLM. Hiphopartisterna Ramo och Thabo hade varit och lyssnat på en av 90-talets klassiska rapprofiler, The Def Squad-medlemmen Keith Murray, på Mosebacke Etablissement på Söder i Stockholm.

– Det var en skitkul konsert. Vi var tre personer i sällskapet och hade beställt in varsin runda så vi hade druckit tre öl var.

Det var när AFC-tvillingarna gjorde sig redo att dra hem vid stängning som kvällen förvandlades till en mardröm.

– Ställets fotograf hade precis tagit en bild på oss för att sätta upp på väggen. Och jag skulle hämta ut min jacka, säger Ramo till Nyheter24.

– Det var bara min jacka och en till kvar. Alla andra hade gått. Så hittade jag inte min bricka och sa till garderobiären: "Ursäkta jag hittar inte brickan, går det bra ändå?". "Ingen bricka, ingen jacka", svarade han.

Men för nästa kund i garderoben gick det bättre.

– Sen kommer killen som äger den andra jackan som var kvar och säger precis samma sak. Vakten säger "självklart". Sen vänder han sig mot mig och säger med ett hånleende "ingen bricka, ingen jacka".

Till slut kommer en annan vakt och uppmanar sin kollega att "ge grabben jackan".

– När jag är på väg ner för trappan säger jag "jävla idiot" för mig själv. Och då säger någon servitris till honom. Vi går ner för trappan och brorsan går med kryckor, berättar Ramo.

Thabo, som dras med en gammal knäskada, stapplade ner för trappan steg för steg stödd på sina kryckor.

– Plötsligt hör jag ett vrål och får en knuff så jag landar med ansiktet i trappan. Och jag känner hur någon kliver över min rygg, säger Thabo.

Kort därpå är det Ramos tur att möta vaktens vrede.

– När jag kommit ut från dörren känner jag hur någon griper tag i min nacke och fäller ner mig i marken. Som tur är lyckades jag på reflex ta emot med händerna. Nu har jag en fraktur i handen och flera småben brutna.

De andra vakterna kommer till slut ut och håller fast dörrvakten medan Ramo och Thabo går iväg för att undvika mer bråk.

De lär inte återvända.

– Vi kommer aldrig mer gå tillbaka till Mosebacke. Jag gillar stället, men det känns som att de har brustit i personalrekrytering, säger Ramo.

Ni har varit ute en hel del i Stockholm. Är det här ett vanligt problem?

– Det här var tredje gången vi var ute i Stockholm i år. Men det känns som att det är ganska vanligt att folk råkar ut för vakter, säger Thabo.

– När vi var yngre och jobbade som diskare då tog man in stökiga gäster i ett bakrum och gav dem stryk och stoppade in Coca-Cola flaskor i röven på dem. Polisen var på vakternas sida. Hela systemet måste ses över, menar Ramo.

– De flesta vakter är bra. Men det finns alltid några kriminella element, fyller Thabo i.

AFC-bröderna tycker att våldet som möter unga i utelivet - och som är sanktionerat av polis och krogägare - måste få ett slut.

Ett stort problem, tror de, är anabola och liknande preparat som florerar i de kretsar många vakter rör sig i.

– Om en vakt plötsligt går upp 15 kilo muskler på en månad måste krogägaren ta sitt ansvar och ta ett snack för att kolla om det är lämpligt att han jobbar kvar, säger Ramo.

Vad händer nu? Tänker ni gå vidare på något sätt?

– Från början hade vi bara tänkt lägga incidenten bakom oss, men efter att många medmänniskor kommit fram, frågat vad som hänt, visat medkänsla och uppmanat oss att gå till botten med det här kände vi att det är vår skyldighet att göra vårt bästa för att se till att det inte händer någon annan, säger Thabo.

AFC ska nu dra igång en Facebookgrupp mot våldet - Medborgare mot oseriösa dörrvakter - MOD.

– Vi vill skapa debatt. Det får vara nog nu, säger Thabo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela