Därmed kan sverigedemokraterna bli vågmästare när talmansfrågan ska avgöras å måndag.
Därmed kan sverigedemokraterna bli vågmästare när talmansfrågan ska avgöras å måndag. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Nytt besked om talman: Rödgröna vill ha Härstedt

Mona Sahlin säger till TT att de rödgröna nominerar socialdemokraten Kent Härstedt till posten som riksdagens talman.


S-ledaren Mona Sahlins besked på fredagseftermiddagen innebär att sverigedemokraterna får avgöra talmanfrågan på måndag.

Mona Sahlin säger att hon står fast vid att socialdemokraterna aldrig ska göra sig beroende av sverigedemokraterna, men menar att det inte betyder att man måste ta hänsyn till hur de kan tänkas komma att rösta.

– Vi kan inte tänka bort sverigedemokraterna från Sveriges riksdag. Oavsett vem som blir vald så måste det ske med en majoritet, säger Kent Härstedt (s) under presskonferensen.

Tidigare under fredagen sa statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att alliansen är beredd att stödja miljöpartiets Ulf Holm som andre vice talman för att isolera sverigedemokraterna från inflytande.

Men nu ger de rödgröna sd vågmästarrollen ändå.

– Jag går till val som kandidat för de rödgröna, ingen annan, säger dock Kent Härstedt.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.