Inga nya jobb trots överskott i kommunerna

- 04/10/2010, 14:18 -

JESSICA GOW / SCANPIX

Kommunerna vågar inte använda pengarna till annat än kortsiktiga satsningar.

Många kommuner har överskott i ekonomin. Men trots det skapas nästan inga nya kommunala jobb.

En av de stora anledningarna till att kommunerna inte använder pengarna till att anställa är att det handlar om tillfälliga tillskott i form av konjunkturstöd, alltså inte pengar kommunerna kan räkna med att ha varje år.

– Anledningen är att 2011 ser inte alls lika bra ut. Om man anställer ett antal personer så måste man då dra ner 2011. Så det man har gjort 2010 är att försöka genomföra engångssatsningar, som att renovera, bygga på gator och vägar och ungdomssatsningar just i år – så att man inte höjer kostnadsnivån inför 2011, säger Annika Wallenskog, sektionschef på avdelningen för ekonomi och styrning på Sveriges kommuner och landsting, till Sveriges Radios Ekot.

Att de extra pengarna till kommunerna kom sent gjorde också att många redan börjat skära ner i verksamheten, på grund av finanskrisen, och därför inte ens räddade befintliga jobb med de extra statsbidragen. Vilket gör att de nu sitter med stora överskott i många kommuner.

I till exempel Sundbyberg, en socialdemokratiskt styrd kommun med mycket god ekonomi, har man inte heller anställt fler i trots överskottet.

– Nackdelen med de pengarna är att de går ju inte att använda för att förstärka budgetarna. Så de här kortsiktiga konjunkturstödjande statsbidragen fyller inte någon funktion och fungerar inte. De kan snarare tvärtom skada kommunernas möjlighet att anställa folk, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (s) till Ekot.