Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre sexangrepp på en dag - polis jagar ung förövare

- 11/10/2010, 08:21 -

ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

Inom loppet av mindre än ett dygn utsattes två kvinnor för våldtäktsförsök och en kvinna blev våldtagen. Nu jagar polisen en ensam förövare.

ÖREBRO. Polisen har "ett hyfsat" signalement av den man som försökt våldta två kvinnor och genomfört en fullbordad våldtäkt på en tredje.

– Det är en relativt ung man i 25-årsåldern som vi letar efter, säger Anders Wallin, vakthavande befäl vid Örebropolisen, till Dagens Nyheter.

Alla tre våldtäktsöverfall skedde under söndagen. Först attackerades en 23-årig kvinna på en innergård redan 06:13 på söndagsmorgonen. En kvart senare våldtogs en 64-åring i närheten.

Och i går kväll skakades Örebro av ännu ett våldtäktsförsök.

– Det finns en hel del som tyder på att det är samma gärningsman. Vi har ett signalement vid de tre överfallen på söndagen som överensstämmer ganska bra. Även tillvägagångssättet gör att man kan misstänka att det är samma man, säger Anders Wallin till Nerikes Allehanda.

Det rör sig om en man i 25-årsåldern, ljushyad, normal kroppsbyggnad och 170-175 centimeter lång.

Men i samma stad härjar ytterligare en serievåldtäktsman sedan tidigare. Och nu fruktar experterna att de två gärningsmännen kan trigga varandra till en ny sexbrottsvåg.

Två serievåldtäktsmän, samtidigt i samma stad, är mycket ovanligt.

– Den typen av mycket massmediala händelser brukar trigga i gång personer som ligger på gränsen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till TT.

Söndagsterror

En 23-årig kvinna skulle besöka sin mamma på Karlslundsgatan i centrala Örebro tidigt på lördagmorgonen, men dörren till trapphuset var låst och hon blev stående på innergården.

Plötsligt var hon inte längre ensam. När våldtäktsmannen slog till gjorde hon motstånd och ett vittne hörde uppståndelsen.

– Jag sprang ut på balkongen och vrålade: ”Vad fan håller du på med”, säger en man, vars dotter först hade sett överfallet och väckt honom, till Aftonbladet.

En gärningsman i mörk luvtröja hade vid det laget brottat ner kvinnan och slog henne över ansiktet.

När han hörde ropen flydde han på cykel.

En knapp kvart senare hittade han sitt nästa offer - en 64-årig kvinna. Han gick på nytt till angrepp mitt i ett bostadsområde. Och den här gången lyckades han.

Strax efter 20:30 slog han till igen. Den här gången i en lägenhet på Tunnelgatan i norra delen av staden där han slog ner en 20-årig kvinna som bodde i lägenheten.

Först misstänkte polisen att det var ett fall av misshandel - men snart stod det klart att det var ännu ett våldtäktsförsök.

Under natten deltog tolv polispatruller i jakten på gärningsmannen.

– Det är länspolismästaren personligen som satt ned foten och sagt att vi nu måste göra vad som står i vår förmåga för att få stopp på överfallen. Vi har stora resurser igång, säger Torbjörn Carlson, Örebropolisens informationschef, till NA.