- Foto: Sören Andersson/Scanpix

"Jag står inför ett svårt val"

Thomas Bodström är besviken över att hans tjänstledighet från riksdagen inte beviljas.


Tidigare justitieminister Thomas Bodström (s) som tagit bondpermis från riksdagen och dragit till USA fick inte sin tjänstledighet - som han begärt i efterhand - beviljad.

På sin blogg, Bodströmssamhället, uttrycker han sin besvikelse.

– Jag tycker det är synd att riksdagen behåller den restriktiva linjen när det gäller föräldraledighet i riksdagen. Det är viktigt att politikerna går före om de menar allvar med att det ska gå att förena familj och karriär. Det finns nog ingen annan arbetsplats där detta skulle gå att ordna så enkelt rent praktiskt, eftersom det finns färdiga ersättare att bara sätta in, säger Thomas Bodström, som tagit föräldraledigt på heltid för ett barn som går i skolan.

Han har sagt att han under sin USA-vistelse också ska skriva bok och hålla föreläsningar.

Men Bodström menar att avslaget också drabbar andra.

– Beslutet kommer att innebära att det blir svårare för unga människor att kombinera sitt politiska arbete med familjen. Med tanke på att det knappast är ett överskott av unga människor som vill engagera sig i politiken är det tråkigt, skriver Bodström på bloggen.

– Jag står nu inför ett svårt val. Antingen kommer jag hem och fortsätter mitt arbete i riksdagen eller så avsäger jag mitt uppdrag. Att avsäga mig uppdraget känns inte bra med tanke på att det trots valförlusten är så många människor som har röstat på vårt parti och på mig personligen. Ett riksdagsuppdrag är något som jag är stolt över att ha fått förtroende för, eftersom det är direkt från väljarna. Å andra sidan känns det inte heller bra att min familj ska behöva förkorta sin vistelse här.

Thomas Bodström lovar att bestämma sig senast på måndag.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.