Skatteverket vill stoppa Ratsit

Spridningen av personuppgifter på webben upprör generaldirektör Mats Sjöstrand.


Skatteverket kräver att regeringen griper in och sätter stopp för spridningen av personuppgifter på nätet. Generaldirektör Mats Sjöstrand känner stort obehag inför att uppgifter från Skatteverket på bara några musklick kan vara tillgängliga för andra.

I en debattartikel i Dagens Nyheter klargör han att verket bland annat vill stoppa söksidor på internet som drivs av företag vilkas affärsidé går ut på att sprida registeruppgifter från Skatteverket och andra myndigheter. Populära Ratsit är en sådan tjänst.

Därutöver vill han frånta företag tillstånd att bedriva kreditupplysning om de endast har som affärsidé att låta andra ta del av ekonomiska förhållanden via internet.

Därför vill Sjöstrand att regeringen utreder om det går att begränsa utlämnanden av uppgifter. På Dagens Nyheters debattsida skriver han:

"Vi vill inte inskränka den grundlagsstadgade offentlighetsprincipen genom att sekretessbelägga taxeringsuppgifter. Men massutlämnande av integritetskränkande uppgifter kan förhindras om den enskilde själv kan få ett ord med i laget om hans eller hennes uppgifter ska lämnas ut."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!