Måndag 27 Sep
Stockholm

Namnbyte ska vända kristdemokraternas ras

1 av 3
2 av 3
3 av 3

De senaste tolv åren har stödet för kristdemokraternas halverats. Nu höjs röster för att byta namn för att locka fler väljare. – Utanför de kristna leden tror jag att partinamnet är ett hinder, säger Lennart Sacrédeus.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Flera tunga politiker inom kristdemokraterna uttalar nu sitt stöd för att byta partinamn.

Anledningen är det misslyckade valet. Alliansen fick ökat stöd, men kristdemokraterna har halverat sitt stöd sedan 1998.

– Det är klart att det inte är acceptabelt med 5,6 procent. Nu måste kristdemokraterna snabbt mejsla fram de tre unika argument som berättigar partiets existens, säger förre partiledaren Alf Svensson, numera EU-parlamentariker, till Svenska Dagbladet.

Frågan om namn är extremt känslig inom partiet. Flera vill skrota namnet kristdemokraterna, andra vill ha ett tillägg.

– Utanför de kristna leden tror jag att partinamnet är ett hinder för hur man ser på vilka förslag vi lägger fram. De alliansväljare som vill värna om familjen, men inte är liberaler eller marknadsorienterade, behöver ett parti de kan identifiera sig med, säger Lennart Sacrédeus till SvD.

Sacrédeus nämner att andra partier har dubbelnamn; folkpartiet liberalerna eller Sveriges socialdemokratiska arbetareparti.

– Man skulle kunna kommunicera att vi är familjepartiet eller frihetspartiet.

Vad som nu väntar partiet är självrannsakan för att hitta en mer attraktiv politik.

– Annars ser det illa ut för partiet, det är bara att vara ärlig och säga det, säger Alf Svensson till SvD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela