Stockholm

"Slicka upp ölen, bög"

De tre männen försökte tvinga en ung homosexuell man att slicka upp ölen han råkat spilla på golvet. Bilden har inget samband med artikeln.
1 av 2
De tre männen försökte tvinga en ung homosexuell man att slicka upp ölen han råkat spilla på golvet. Bilden har inget samband med artikeln. Foto: PS Media
Polisen Mikael Ekman (t.v.) menar att domstolarna är för defensiva vad gäller hatbrott.
2 av 2
Polisen Mikael Ekman (t.v.) menar att domstolarna är för defensiva vad gäller hatbrott. Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Tre unga män misshandlade en homosexuell och hotade elda upp honom på grund av hans sexuella läggning. Men frias för hatbrott.


Läs mer

KARLSHAMN. Festen urartade när en man i 20-årsåldern tappade sin öl.

– Du kan väl slicka upp den eftersom du är bög, sa en de andra festdeltagarna.

Sedan spårade det ur rejält.

En 23-åring har erkänt att han hällt tändvätska på mannen.

Visserligen nekar han till att hållit i en cigarettändare och slagit honom, men medger att han tog tag om killens hals, tryckte upp honom mot en vägg och eventuellt uttryckte sig ”något hotfullt”, uppger Sydöstran.

– Du ska dö, ska han bland annat ha sagt.

"Allvarliga, men inte grova"

Ytterligare en 22-åring och en 20-åring erkänner att de deltog i kränkningarna.

Medan en fjärde person nekar och frias helt.

Tingsrätten konstaterar att de tre männen på ett ”ytterst allvarligt sätt” hotat mannen, men anser inte att de allvarliga inslagen är grova.

Trots att mannen kränktes på grund av sin sexuella läggning menar tingsrätten att de inte kan kopplas till misshandeln eller hoten om att elda upp honom.

20-åringen döms till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst för olaga hot, 23-åringen till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar för misshandel och olaga hot, samt 22-åringen till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar för olaga hot, skriver Sydöstran.

"Domstolarna för defensiva"

Mikael Ekman, chef för hatbrottsjouren vid Stockholmspolisen, menar att domstolar i allmänhet är för defensiva när det gäller att betrakta brott som hatbrott.

Han vill inte uttala sig om den aktuella domen då han inte läst den.

– Men helt klart är att det inte behöver finnas ett uppsåt att hota eller misshandla någon på grund av hans eller hennes sexuella läggning. Det räcker att något kränkande sägs i anslutning till hotet så finns det fog för straffskärpning, säger Mikael Ekman till Sydöstran.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.