Polisen jagar nu en eller flera okända gärningsmän som skjuter mot oskyldiga i Malmö.
1 av 3
Polisen jagar nu en eller flera okända gärningsmän som skjuter mot oskyldiga i Malmö. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Polisen

Malmöpolisen: "Vi jagar inte någon ny laserman just nu"

Mellan 10 och 15 personer har skjutits i Malmö av okänd anledning och av okänd gärningsman. Spekulationer har talat om en ny laserman. Men polisen säger nu att de inte jobbar efter det spåret.


Bakgrund

Efter den senaste tidens skjutningar med förmodat rasistiska motiv i Malmö granskar polisen 13 tidigare skottlossningar som kan ha samband med "den nye lasermannen":

* Den 19 oktober förra året sköts en 20-årig kvinna till döds som satt i en bil nära en moské i Malmö.

* Skottlossningen vid vattenpalatset Aq-va-kul den 19 juni tidigare i år. Skotten avlossades mot tre män, varav en blev träffad av ett skott och skadades lindrigt.

* En man sköts med två skott i ryggen när flera skott avlossades mot ett gym den 27 juni.

* Samma natt träffas en 29-årig man i axeln när han väntar i en bil utanför en livsmedelsbutik.

* Den 16 mars tidigare i år blir två män, 21 och 22 år gamla, beskjutna när de sitter i en bil.

* Polishuset i Malmö blir beskjutet den 14 mars tidigare i år.

Det här är Lasermannen - dömd mördare och bankrånare:

John Ausonius, även kallad lasermannen, är född den 12 juli 1953 på Lidingö i Stockholm. Men kom senare att växa upp i Stockholmsförorten Vällingby.

Från augusti 1991 fram till januari 1992 sköt han totalt elva människor vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En av dem avled, men flera fick bestående skador.

Det enda offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg. Lasermannens attentat ledde till Sveriges största polisjakt efter Palmemordet.

Först efter sex månader kunde man gripa John Ausonius - mitt under ett bankrån. Han dömdes för ett mord, nio mordförsök och nio grova rån.

Ausonius smeknamn härstammar från att han till en början var beväpnad med ett gevär med lasersikte.

I januari 1994 kom domen. För sina brott skulle Ausonius avtjäna livstids fängelse och har i dag suttit fängslad i 18 år.

MALMÖ. I tisdags hände det igen. En man sköts vid en busshållplats på Eriksfältsgatan. Ingen vet varför.

– Den här mannen är helt okänd för polisen och han förstår inte varför det här hänt, säger Skånepolisens J-B Cederholm under presskonferensen i Malmö polishus.

Den 10 oktober sköts en annan man under mer eller mindre identiska förhållanden - han stod och väntade vid en busshållsplats i korsningen Lönngatan-Norra Grängesbergsgatan.

– Den skjutningen ser nästan likadan ut. Den är nästan identisk med den i går, säger J-B Cederholm.

Gärningsmannaprofilgruppen jobbar nu sida vid sida med med Malmöpolisen för att lösa det senaste årets skottlossningar. Allt som allt handlar det om cirka 10-15 skjutningar.

– Problemet är att man saknar motiv. Men vi jobbar brett och det här är en stor arbetsinsats. De här skottlossningarna har högsta prioritet, säger J-B Cederholm.

Polisen tror däremot inte att det handlar om en ny laserman - en gärningsman som systematiskt skjuter mot personer med invandrarbakgrund.

– Vi har ingen teori om att det rör sig om en laserman. Däremot kan det röra sig om en eller några få gärningsmän, säger J-B Cederholm.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!