18-åringen - som är med i en frivilligorganisation inom försvarsmakten - var tungt beväpnad på väg tillbaka till festen som han blivit avvisad från. OBS! Bilden har inget samband med artikeln.
18-åringen - som är med i en frivilligorganisation inom försvarsmakten - var tungt beväpnad på väg tillbaka till festen som han blivit avvisad från. OBS! Bilden har inget samband med artikeln. - Foto: FBU

18-åring förberedde massaker

Beväpnad 18-åring hotade ungdomar på fest.– Jag kommer tillbaka och skjuter ihjäl er allihop.


KARLSKRONA. Polisen grep honom i sista minuten. Då var 18-åringen uniformerad i militärkläder, hade laddat ett skjutklart hagelgevär och dessutom beväpnat sig med en slägga och en kolsyrepistol.

Kort dessförinnan hade han hotat ett gäng ungdomar på en fest i Jämjö:

– Jag kommer tillbaka och skjuter ihjäl er alla!

På onsdagen dömdes han till två och ett halvt års fängelse för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott, skriver Sydöstran.

18-åringen är med i FBU, en frivilligorganisation för ungdomar inom totalförsvaret. Där agerar han som skjutinstruktör.

För kompisar har han uppgett att han ”varit i krig, och vet hur man gör”.

18-åringen är mycket vapenintresserad.

Och har ett häftigt temperament. I synnerhet i samband med att han druckit alkohol.

Tidigare i år slog han ner en annan ung man på en krog på Trossö, skriver Sydöstran.

Han hävdade senare att det var nödvärn, trots att vittnen sett hur hans offer, upptryckt mot en vägg, i panik gjort allt för att skydda ansiktet mot 18-åringens besinningslösa slag.

Bara några veckor senare var det dags igen. Den här gången var offret 18-åringens flickvän.

Han hotade henne till livet och la ut komprometterande bilder av henne på nätet.

– Faller jag, faller du, sa han till flickvännen och gjorde henne uppmärksam på att han hade vapen hemma.

Festen i Jämsjö blev kokpunkten. Objuden trängde han sig in och utmanade festdeltagare på armbrytning. När han förlorade fick han spel.

Plötsligt drog han upp en pistol. Gjorde en mantelrörelse. Och satte den under hakan på en av festdeltagarna. Och sen mot pannan på en annan.

– Ni ska dö! skrek han.

De andra på festen lyckades avväpna honom och han försvann från festen. Men inte utan att hälsa att han hade planer på att komma tillbaka:

– Och då ska ni alla dö!

Folk på festen larmade polis och kort därpå såg en civil polisman hur 18-åringen lämnade sitt hem med ett hagelgevär och en slägga. Han satte sig i bilen och satte kurs tillbaka mot festen.

Polisen stoppade bilen kort därpå och 18-åringen greps.

Vid hans fötter låg ett hagelgevär, laddat med bly- och stålhagelpatroner. Bredvid honom låg också en slägga, en ryggsäck med ytterligare militärkläder, mer ammunition och en kolsyrepistol, skriver Sydöstran.

I hemmet hittade man bland annat en soft airgun i form av en AK5:a, sprängdeg, stubintråd, en batong, ännu mer ammunition och tändhattar.

18-åringen säger sig inte minnas någonting av kvällen.

Han är inte psykiskt sjuk, enligt utredningen, men risken för återfall i samband med alkohol bedöms som mycket hög.

Blekinge tingsrätt rubricerar det inträffade som förberedelse till mord, och grovt vapenbrott. Det samlade straffvärdet överstiger fem år, men på grund av att han är så ung stannar rätten vid fängelse i två och ett halvt år.

Han ska dessutom betala sina offer sammanlagt närmare 50 000 kronor i skadestånd.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!