Fredag 24 Sep
Stockholm

Sms-kupp mot polisen i utredningen om laserman

En sms-kupp driver med de blodiga attentaten mot invandrare i Malmö och kan försvåra jakten på den nye lasermannen.– Det skickas runt ett sms bland ungdomar som är undertecknat av polisen, men vi har inte skickat ut det, säger Börje Sjöholm, tillförordnad chef för länskriminalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bakgrund

Efter den senaste tidens skjutningar med förmodat rasistiska motiv i Malmö granskar polisen 13 tidigare skottlossningar som kan ha samband med "den nye lasermannen":

* Den 19 oktober förra året sköts en 20-årig kvinna till döds som satt i en bil nära en moské i Malmö.

* Skottlossningen vid vattenpalatset Aq-va-kul den 19 juni tidigare i år. Skotten avlossades mot tre män, varav en blev träffad av ett skott och skadades lindrigt.

* En man sköts med två skott i ryggen när flera skott avlossades mot ett gym den 27 juni.

* Samma natt träffas en 29-årig man i axeln när han väntar i en bil utanför en livsmedelsbutik.

* Den 16 mars tidigare i år blir två män, 21 och 22 år gamla, beskjutna när de sitter i en bil.

* Polishuset i Malmö blir beskjutet den 14 mars tidigare i år.

Det här är Lasermannen - dömd mördare och bankrånare:

John Ausonius, även kallad lasermannen, är född den 12 juli 1953 på Lidingö i Stockholm. Men kom senare att växa upp i Stockholmsförorten Vällingby.

Från augusti 1991 fram till januari 1992 sköt han totalt elva människor vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En av dem avled, men flera fick bestående skador.

Det enda offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg. Lasermannens attentat ledde till Sveriges största polisjakt efter Palmemordet.

Först efter sex månader kunde man gripa John Ausonius - mitt under ett bankrån. Han dömdes för ett mord, nio mordförsök och nio grova rån.

Ausonius smeknamn härstammar från att han till en början var beväpnad med ett gevär med lasersikte.

I januari 1994 kom domen. För sina brott skulle Ausonius avtjäna livstids fängelse och har i dag suttit fängslad i 18 år.

MALMÖ. Under polisens presskonferens om attentaten - vars senaste offer är två kvinnor som blev beskjutna i en lägenhet i Kroksbäck - som länskriminalens Börje Sjöholm varnade för ett sms som nu cirkulerar.

– Bland ungdomar och andra i Malmö så går det runt grupp-sms, där innehållet är något i stil med ”en mördare lös på Malmös gator, så alla bör stanna hemma”, och så står det som undertecknat av polisen.

Men sms:et kommer inte från polisen.

– Men vi har alltså inte skickat ut något sådant sms. Vi förstår att detta skapar väldigt oro, men det är inte polisen som skickat ut detta, säger Börje Sjöholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela