Söndag 19 Sep
Stockholm

Lasermannen vill bli fri

1 av 2
2 av 2

Medan en andra laserman tros härja i Malmö ansöker den första om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. – Det jag gjorde var fruktansvärt, säger John Ausonius.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lasermannen - i original

John Wolfgang Alexander Ausonius, född 12 juli 1953, då folkbokförd som Wolfgang Alexsander Zaugg, även känd som Lasermannen, är en dömd svensk mördare och bankrånare.

Från augusti 1991 till januari 1992 sköt han, beväpnad först med ett gevär med lasersikte (därav öknamnet Lasermannen, lanserat av journalisten Richard Aschberg på Aftonbladet) och senare med en revolver, sammanlagt elva personer vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En dog, flera fick skador för livet. Det enda offren hade gemensamt var mörkt hår och/eller dito hudfärg.

Källa: Wikipedia

ÖREBRO. Klockan 14.00 på fredagen inleddes förhandlingarna i rätten.

Lasermannen, John Ausonius, satte sig ner i blå skjorta, beige jacka och mörka byxor, uppger Aftonbladet.

Han söker nu nåd för sina brott och vill få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Enligt personalen på Kumlaanstalten där Ausonius sitter inspärrad har han visat flera positiva förändringar. Men han har också konstaterats lida av autism - vilket förstärker risken för återfall.

Ausonius uppger inför rätten att han ångrar sina dåd.

– Jag förstår att det jag gjorde var fruktansvärt. Jag är ledsen att jag gjorde angreppen och jag ångrar det djupt. Jag önskar att det gick att göra det ogjort, men det går inte. Jag har liksom tänkt på det varje dag. De har nu gått 18 år och jag har tänkt på hur vansinnigt det var att låta mitt hat få växa. Jag kom fram till att det enda och rätta sättet var att bli av med hatet.

Han har genomgått en behandling mot aggressivitet inne på anstalten.

– Det har gett mig sätt att bearbeta min aggressivitet. Man får ett sätt att bearbeta mina känslor. Det var vettigt och var ett vederhäftigt program. Man fick lägga manken till och anstränga sig och inte bara sitta med, säger Ausonius.

Han tycker att han har sonat sina brott.

– Det har nu gått 18 år. Det har varit en lång och tung och påfrestande tid att sitta så länge. Jag sköter mig och gör det som förväntas av mig. Säger de att jag ska sitta mer så gör jag det. Men det får vara nog med inlåsningar, jag tycker jag har sonat brotten.

Om han kommer ut säger han att han vill jobba som bilmekaniker.

– Det är jag utbildad till. Men sedan skulle jag vilja läsa vidare till ett annat yrke.

Se ett klipp ur dokumentären om John "Lasermannen" Ausonius:

Kommentera
Kopiera länk
Dela