Corruptio tror att polisen med anhållandet ville förhindra honom från att komma över en barnporrfilm med Göran Lindberg och andra poliser.
1 av 4
Corruptio tror att polisen med anhållandet ville förhindra honom från att komma över en barnporrfilm med Göran Lindberg och andra poliser. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Före detta kommissarie Olle Liljegren fick sparken efter att ha genomfört olagliga vapenaffärer och hållit sig med infiltratörer som brutit mot lagen.
2 av 4
Före detta kommissarie Olle Liljegren fick sparken efter att ha genomfört olagliga vapenaffärer och hållit sig med infiltratörer som brutit mot lagen. - Foto: SVT
I tisdags greps den 43-årige bloggaren Corruptio av polis och fördes till Jönköping.
3 av 4
I tisdags greps den 43-årige bloggaren Corruptio av polis och fördes till Jönköping. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
4 av 4

Bloggaren Corruptio: Jag behandlades som terrorist

Den svenske bloggaren Corruptio, som i tisdags anhölls misstänkt för ofredande, har bedrivit en lång och intensiv granskning av den svenska poliskåren. Nu är han fri och anklagar den svenska polisen för korruption och mörkläggning.– De är rädda för en barnporrfilm med Göran Lindberg och andra poliser, säger Corruptio till Nyheter24.


Fallet Olle Liljegren

Under sin tid vid länskriminalen i Stockholm hade poliskommissarie Olle Liljegren uppdraget att leda infiltratören Peter Rätz framgångsrika avslöjande av knark- och våldsbrott.

Rätz ingår nu i polisens vittnesskyddsprogram och har framträtt med sin historia i bland annat Expressen.

Olle Liljegren avskedades för några år sedan efter att han dömts i Högsta domstolen för tjänstefel och vapenbrott. Han är numera vd för familjens fastighetsbolag och arbetar som konsult i säkerhetsfrågor.

LANDSKRONA. Vid halv tio i tisdags morse bankade poliserna på hans dörr. Den 43-årige bloggaren greps av panik. Han tänkte på barnen.

– Jag trodde att någonting hade hänt mina barn. Jag ser poliserna genom fönstret och då rusar jag, tänker att det har hänt något i skolan med barnen. Landskrona är inte den lugnaste staden, berättar han.

Nyheter24 får tag i bloggaren Corruptio, 43, kort efter att han återvänt hem efter att ha suttit i häkte i en annan stad.

Han säger att han tappade hakan när han fick höra vad poliserna hade för ärende.

– Och så är det en skitsak som att jag ska ha ofredat åklagare och poliser.

"Hoten är skadeståndsanspråk"

Förundersökningen är sekretessbelagd och vare sig kammaråklagare Peter Larsson från internationella åklagarkammaren i Göteborg eller polisens förundersökningsledare, Andreas Hammarnäs vill konkretisera misstankarna.

Men 43-åringen uppger för Nyheter24 att det rör sig om skadeståndsanspråk som han riktat mot åklagare och domare, vilka dömt honom för ett vapenbrott i samband med Olle Liljegren-affären (se faktaruta) år 2002.

Ett brott bloggaren anser sig vara oskyldigt dömd för.

– Det är inte olagligt att skicka skadeståndsanspråk, det är olagligt om man hotar med våld och det har jag inte gjort.

Körs iväg 30 mil

Brottsrubriceringen som 43-åringen fått riktad mot sig är hot mot tjänsteman alternativt ofredande.

– Det går inte ihop med att polisen bankar på min dörr, griper tag i mina armar och kör iväg mig 30 mil till Jönköping. Om de menar att jag har gjort de här brotten då erkänner jag att jag skrivit skadeståndsanspråken hemma i Landskrona.

– Man ska gripas där man begått brottet. Det går inte ihop med svensk lag. "Ni hittar på", sa jag till dem. Vad gör jag i Jönköping?

43-åringen fick inte ta del av förundersökningsprotokollet, trots att man har rätt till det som misstänkt. Inte heller hans advokat fick ta del av den.

– Jag fick sova i en fyllecell, fick inte penna, inte papper, fick inte ringa någon.

– Det är restriktioner som man sätter på terrorister. Alltså jag är ju misstänkt för ofredande.

Fick inte välja advokat

Corruptio menar att han inte ens fick välja sin egen advokat. Halv två på tisdagseftermiddagen begärde han att få Per E Samuelsson som försvarare.

– Jag får inte ens ringa själv. De låtsasringer, de sa att de hade ringt honom och att han skulle på kurs. Men nu säger min fru att han har väntat på mig i flera dagar. De ljög och sa att han var upptagen.

Porrfilm på Lindberg

Corruptio har sin egen teori om varför han greps.

– De har avlyssnat min telefon och mitt internet.

Bloggaren säger sig i måndags ha fått kontakt med en mycket känd person i Stockholm som erbjudit honom en videofilm på poliser som begår övergepp mot minderåriga.

En av de medverkande poliserna ska vara tidigare länspolismästaren Göran Lindberg, som fällts för grova sexbrott.

Men enligt Corruptios källa figurerar också flera poliser, som ännu är i tjänst, i filmen.

– De hörde det. Nästa morgon kom de och grep mig, säger 43-åringen till Nyheter24.

Är inte det lite långsökt?

– Jag är dömd i en korrupt vapenhärva. Jag har bevisning om vilka av polisens infiltratörer som köpte vapen. Jag har skickat skadeståndskrav till utredarna som utreder vapenhärvan. Och jag har skickat skadeståndskrav till åklagarna. Det ansåg de plötsligt var hot. Skadeståndskrav som jag ställt 2009 till dem. Och då gör de ingenting förrän i tisdags. Det sätter jag i samband med att en högt uppsatt person i Stockholm ville ge mig den här filmen.

"Håller varandra om ryggen"

Under fredagsmorgonen hålls det sista förhöret med 43-åringen innan åklagaren meddelar att det inte blir någon häktningsförhandling.

– De sa att jag var fri att gå.

– Två poliser kramade om mig innan jag gick när ingen såg. De sa "kör hårt, ge dig inte". Så alla poliser är inte korrupta, men de som inte är det vågar inte säga någonting. Man pratar om att gangsters har en hederskodex, men de här, de håller varandra hårt om ryggen, avslutar Corruptio för Nyheter24.

/
/
Fri
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Frederiksen: "Putin har fått det motsatta"

Bakslag för Meloni i spurt på Sardinien

Ett maktskifte på Sardinien utgör ett första bakslag för Giorgia Melonis regeringsunderlag i Italien. I valet av regional president på Sardinien segrar den vänsterlutande koalitionen med liten marginal – vilket innebär ett maktskifte.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Cyklist påkörd i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Kostnaden för Kristerssons gym: 487 000

Statsminister Ulf Kristersson (M) har låtit rusta upp gymmet på Harpsund till en kostnad av 487 000 kronor, rapporterar Aftonbladet.

Ökat journalistskydd i EU

Skyddet ska öka för journalister och människorättsaktivister i EU, åtminstone när det gäller att slippa obefogade rättsprocesser.

Sony gör sig av med 900 anställda

Sony Interactive Entertainment, som tillverkar spelkonsolen Playstation, gör sig av med 900 anställda i ett sparprogram. Sony förklarar åtgärderna med att man behöver göra en omställning i en spelmarknad i förändring.