- Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Tidningsbud svartanställde underbetalda flyktingar

Stor svartjobbshärva avslöjas i Göteborg.


GÖTEBORG. Över hundra tidningsbud har fått sparken efter att en härva där flyktingar utnyttjats för usel lön nystats upp.

Tidningsbuden anställer en flyktingar till att dela ut de tidningar de är satta att leverera och tar sedan halva lönen, utan att jobba, och ger halva eller ännu mindre till den svartjobbande flyktingen.

– Det var större än vi trodde. Under ett drygt års tid har vi åkt runt och gjort kollar vilket har lett till att vi sagt upp hundra personer drygt. Det är mycket när vi har 900-1 000 utdelningsområden, säger Torbjörn Karlsson, regionchef på Västsvensk tidningsdistribution, till Göteborgs-Posten.

Liknande fusk och missförhållanden har avslöjats också tidigare, och även i andra branscher, men så stora härvor är mycket ovanligt.

Vissa av de som organiserat verksamheten är tidigare Chalmersstudenter från Västafrika som nu flyttat till England och styr verksamheten därifrån.

Och svartarbetsgivarna ser ut att ha samarbetat sinsemellan.

– Vid ett tillfälle åkte en person fast vid en kontroll. En kvart senare kom ett meddelande om att en annan ville ta just det distriktet. De verkar ha använt sig av SMS-kedjor och det berättas bland buden att verksamheten mer eller mindre styrs från England, säger Hans Österlund, områdeschef på VTD, till GP.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!