Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sd beställer utredning om invandringskostnader

- 27/10/2010, 09:37 -

BERTIL ERICSON / SCANPIX

Riksdagens utredningstjänst får ett antal uppdrag av sverigedemokraterna.

När sverigdemokraterna la sin första skuggbudget i riksdagen saknades siffror för 2012 om hur mycket pengar som skulle sparas med partiets föreslagna minskning av invandringen. Siffror som partiet använde flitigt under våren men nu valt att ta bort.

I stället har riksdagens utredningstjänst RUT, ett verktyg sd får tillgång till tack vare att de kom in i riksdagen, fått i uppdrag att räkna på invandringens kostnader.

Och några nya siffror kommer inte redovisas förrän RUT räknat klart.

– Vi kommer att invänta svar från riksdagens utredningstjänst, säger sd:s ekonomisk-politiske talesman Johnny Skalin till DN.

Sd har fått kritik från alla håll för sina beräkningar om invandringskostnaderna.

Finansminister Anders Borg (m) har sagt att partiet ägnar sig åt att "felaktigt dubbel- och trippelräkna" besparingar de budgeterat med. Nationalekonomen Jan Ekberg har sagt att sd:s siffror är orealistiska och saknar stöd i forskning.

På riksdagens utredningstjänst ska man nu räkna på de frågor sverigedemokraterna begärt. Men det kan ta tid innan de blir klara.

– Är det en omfattande begäran kan det ta tid för oss. Det är vi som bestämmer vilka metoder som ska användas och hur det ska redovisas. Analysen ska alltid göras på ett opartiskt sätt, säger Gunnar Fors, chef för RUT, till DN.