Ny sexlag kräver tydligt samtycke

Olagligt att utföra sexuella handlingar utan personens tillåtelse.


Sexualbrottsutredningen lämnade på onsdagen över sitt förslag på ny lagstiftning till justitieminister Beatrice Ask (m).

Och i förslaget förespråkas bland annat ett samtyckeskrav, vilket gör det olagligt att utföra sexuella handlingar med en person som inte gett sitt godkännande till det. Ett brott som ska benämnas som sexuellt övergrepp.

Enligt regeringens utredare, Nils Petter Ekdahl, ger inte lagstiftningen i dag tillräckligt skydd. Inte minst gäller det våldtäktsbegreppet, som ska utvidgas.

– Begreppet hjälplöst tillstånd är för snävt. Det täcker inte in alla straffvärda handlingar där gärningsmannen utnyttjat situationen där offret befinner sig, sa Ekdahl vid en presskonferens.

Dessutom ska begreppet "våldtäkt mot barn" vidgas så att vissa fall som tidigare betraktats som sexuellt övergrepp mot barn nu betraktas som våldtäkt.

Läs om samtliga föreslagna förändringar här.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.