Sofia Arkelsten (m) utreds nu för mutbrott.
Sofia Arkelsten (m) utreds nu för mutbrott. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Åklagare granskar Arkelsten

Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, granskas nu av åklagare efter att ha låtit sig bjudas på resa av oljejätten Shell.


När partisekreteraren Sofia Arkelsten (m) var riksdagsledamot och moderaternas miljöpolitiska talesperson lät hon sig bjudas på lyxresa till sydfranska idyllen Pau - av den kontroversiella oljejätten Shell.

Bara några veckor senare försvarade hon Shell mot bolagets kritiker från riksdagens talarstol.

Nu meddelar överåklagare, Gunnar Stetler, vid riksenheten mot korruption, att han - samma dag som Expressens avslöjande - ska inleda en granskning av Arkelstens mutresa.

– Journalister är en del av allmänhetens ögon och öron, och det händer att vi inleder förundersökning i ärenden som först uppmärksammats av medierna.

– Vi kommer att hantera det här på ett eller annat sätt, säger han till Expressen.

Redan 2008 avslöjade Nyheter24 att Sofia Arkelsten, då i rollen som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, tagit emot en gratis lånemiljöbil från BMW under en period.

Något som enligt mutbrottsexperten Thorsten Cars kan rubriceras som en brottslig muta.

– Rent generellt kan det falla inom brottsbalken eftersom det handlar om en rejäl och värdefull förmån som erbjudits gratis till riksdagsledamoten, sa Cars till Nyheter24 då.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.