Lördag 19 Jun
Stockholm

Förbjudet nätknark ersätts av ännu farligare rökmixar

Bläcket, som regeringen skrev under beslutet att narkotikaklassa 15 nätdroger med, hade knappt hunnit torka innan nya - helt lagliga - så kallade rökmixar fanns på marknaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
15 preparat klassade

Efter två beslut av regeringen klassas nu totalt 15 olika former av syntetiska cannabinoider som antingen hälsofarlig vara eller narkotika. (JWH-081 ; JWH-200 ; JWH-250 ; JWH-398; WIN55,212-2; CP55,940; JWH-007; JWH-015; JWH-019; JWH-073(metyl); JWH-098; JWH-122; JWH-147; JWH-210 och (4-metoxyfenyl)(1-pentyl-1H-indol-3-yl)metanon.)

Vidare klassificeras också katinonerna Nafyron, N-etylkatinon och tre substitutionsvarianter på fluormetkatinon som narkotika från den 1 oktober.

Substanserna 1-bensylpiperazin och Metylon har omreglerats från hälsofarlig vara till narkotika från den 21 september.

Källa: Folkhälsoinstitutet

INTERNET. Häromveckan lät regeringen, på uppmaning av Folkhälsoinstitutet, narkotikaklassa 15 preparat, de flesta syntetiska cannabinoider - så kallade rökmixar.

Men kampen mot nätdrogerna tycks inte gå att vinna. Närmast omgående ersattes de förbjudna preparaten av nya, oklassade, varianter, skriver Svenska Dagbladet.

För svenska ungdomar finns det en uppsjö lagliga preparat att tillgå - bara ett par musklick bort. Och de nya rökmixarna är farligare än de som just klassats som narkotika eller hälsofarliga varor.

– Om man läser debatten och rusrapporterna på exempelvis forumet Flashback så visar det sig att dessa nya rökmixar är starkare än tidigare. Detta går lite tvärtemot vad som är brukligt, säger Nicklas Kartengren på Drugsmart, en del av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, till SvD.

När nätdrogen Mefedron klassades dök det svagare alternativet Metedron upp. Det i sin tur ersattes av det ännu svagare Flefedron.

Men nu har utvecklingen vänt. Ruseffekten av de nya rökmixarna antas vara både större och mer svårdoserad.

– Tredje generationens rökmixar verkar vara starkare, nästan mer potenta än ursprungsdrogen, säger Nicklas Kartengren till SvD.

"Detta är utan någon som helst tvekan den starkaste sorten av syntetiska cannabinoider jag rökt - och jag har rökt flera olika sorter sedan första generation av Spice/.../ så var jävligt, jävligt försiktiga, annars kan det gå åt helvete", skriver signaturen Höstlängtan på Flashback.

I ett försök att komma tillrätta med problemen ska tull och polis kunna beslagta droger som ännu inte klassats som narkotika eller hälsofarliga, enligt ett lagförslag som regeringen just beslutat om.

Dessutom får Folkhälsoinstitutet rätt att beställa misstänkta droger från nätet för analys.

Kommentera
Kopiera länk
Dela