53 miljoner kronor om året kostar polisens trafikolyckor skattebetalarna.
1 av 3
53 miljoner kronor om året kostar polisens trafikolyckor skattebetalarna. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
– Många av de unga poliserna har ingen körvana och det är inget annat än rysk roulett, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv.
2 av 3
– Många av de unga poliserna har ingen körvana och det är inget annat än rysk roulett, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Sedan den 1 november 2009 har 3 500 anmälningar om skador på polisens fordonspark gjorts.
3 av 3
Sedan den 1 november 2009 har 3 500 anmälningar om skador på polisens fordonspark gjorts. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Så många bilar kvaddar polisen

Kraschar och voltar för 53 miljoner kronor om året.


Polisbilen som aldrig kom fram

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, har i rapporten Polisbilen som aldrig kom fram funnit att de flesta olyckor med polisfordon inblandade beror på polisen i förarsätet.

1997–2007 var skadekostnaderna för polisbilar och personer 300 miljoner kronor. Under perioden rapporterades att 1 763 polismän skadades, varav två med dödlig utgång.

Den svenska poliskåren är inga mästare bakom ratten. Bara i oktober månad i år har poliser krockat 230 gånger, skriver tidningen Metro.

Och sedan den 1 november förra året har närmare 3 500 anmälningar om skador för sammanlagt 53 miljoner kronor gjorts på polisens fordon i Sverige.

Cirka hälften var olycksrelaterade - det motsvarar nästan fem olyckor om dagen, enligt statistik från Kammarkollegiet.

– Det mesta är mindre allvarliga tillbud som inträffar i samband med utryckningar. Men i cirka 30 av fallen handlar det om hela bilar som har bytts ut, säger Per Nilsson, handläggare vid Kammarkollegiet, till Metro.

Bara förra veckan inträffade fyra allvarligare tillbud.

– Alla sådana här händelser kan tillskrivas att man kör över sin förmåga, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, till Metro.

Lundälv har skrivit rapporten Polisbilen som aldrig kom fram, som pekar på en oroväckande stegring i polisens trafikolyckor.

– Många av de unga poliserna har ingen körvana och det är inget annat än rysk roulett där många kommer att skadas innan det åtgärdas, säger Jörgen Lundälv.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.