1 av 2
- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX /

"De ville veta allting"

Övervakningsgruppen i Stockholm intresserade sig för alla möjliga uppgifter - allt från hudfärg till hårlängd var relevant. SE VIDEO!


USA-spioner i Europa

Surveillance Detection Unit (SDU) heter gruppen vars spionverksamhet norska TV2 avslöjade i början på november.

SDU jobbade på uppdrag av den amerikanska ambassaden i Norge och opererarade från hemliga lokaler. Flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Sedan dess har avslöjanden om SDU-grupper kommit också i Danmark och Sverige. Även i Tyskland - och enligt vissa uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i världen - tros SDU operera.

Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

STOCKHOLM. Under lördagen bekräftades att amerikanska myndigheter övervakat personer i Sverige sedan 2000 utan regeringens kännedom. Samtidigt har USA bedrivit liknande verksamheter i både Norge och Danmark.

Enligt uppgifter rör det sig främst om människor och bilar som rört sig runt den amerikanska ambassaden i Stockholm eller kring amerikanska intressen i Sverige.

Gruppen arbetade i lokaler utanför ambassaden och har bland annat registrerat demonstrationer. De förde noggranna register över de människor som rörde sig kring ambassaden och fotograferade dessa personer kontinuerligt. Därefter har allt material skickats till USA där det sammanställts.

Under lördagskvällen sänder TV4 Nyheterna ett inslag där man intervjuar en tidigare anställd på ambassaden:

– De var intresserade av alla möjliga uppgifter. Allting som kunde vara av värde. Det var alltifrån hudfärg, till klädsel, till hårfärg, hårlängd, hårtyp, ålder. Vilket språk de pratade. Allting, berättar den tidigare anställde för TV4 Nyheterna.

Inslaget sänds i TV4 klockan 19:00.

Tidigare anställd på ambassaden berättar:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.