"De ville veta allting"

- 06/11/2010, 17:06 -
1 av 2

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

2 av 2

Bertil Ericson / SCANPIX /

Övervakningsgruppen i Stockholm intresserade sig för alla möjliga uppgifter - allt från hudfärg till hårlängd var relevant. SE VIDEO!

STOCKHOLM. Under lördagen bekräftades att amerikanska myndigheter övervakat personer i Sverige sedan 2000 utan regeringens kännedom. Samtidigt har USA bedrivit liknande verksamheter i både Norge och Danmark.

Enligt uppgifter rör det sig främst om människor och bilar som rört sig runt den amerikanska ambassaden i Stockholm eller kring amerikanska intressen i Sverige.

Gruppen arbetade i lokaler utanför ambassaden och har bland annat registrerat demonstrationer. De förde noggranna register över de människor som rörde sig kring ambassaden och fotograferade dessa personer kontinuerligt. Därefter har allt material skickats till USA där det sammanställts.

Under lördagskvällen sänder TV4 Nyheterna ett inslag där man intervjuar en tidigare anställd på ambassaden:

– De var intresserade av alla möjliga uppgifter. Allting som kunde vara av värde. Det var alltifrån hudfärg, till klädsel, till hårfärg, hårlängd, hårtyp, ålder. Vilket språk de pratade. Allting, berättar den tidigare anställde för TV4 Nyheterna.

Inslaget sänds i TV4 klockan 19:00.

Tidigare anställd på ambassaden berättar: