- Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Var fjärde person brottsutsatt

Oftast handlar det om hot och trakasserier.


Nationella trygghets- undersökningen

Nationella trygghetsundersökningen NTU 2010 bygger på intervjuer med drygt 14 000 personer och genomförs årligen av Brå. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet, samt allmänhetens upplevda trygghet och förtroendet för rättsväsendet.

Under förra året utsattes var fjärde person för någon typ av brott, enligt Brottsförebyggande rådets, Brå:s, rapport.

Det är dock långtifrån alla som anmäler att de utsatts för något olagligt. Antalet anmälda fall är långt fler än hur många som uppger att de själva fallit offer för brottslighet.

Antalet som brottsutsätts ser ut att ligga stadigt samtidigt som anmälningsbenägenheten i vissa fall förändrats.

– Antalet polisanmälda fall av misshandel fortsätter till exempel att öka för varje år, men när vi frågar människor om deras utsatthet för misshandel ligger siffrorna på en högre, men mer stabil nivå, säger Åsa Irlander, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

De mest brottsutsatta är en ganska liten och mycket hårt prövad grupp. Mer än hälften av alla brott som begås mot enskilda personer begås nämligen mot bara 1,4 procent av befolkningen.

Läs hela Brå:s rapport (pdf-klänk).

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.