Stockholm

Efter polisfiaskot: "Våra liv har förändrats"

Lägenheten demolerades när polisen gick in. Men terrorlarmet var fejk.
1 av 3
Lägenheten demolerades när polisen gick in. Men terrorlarmet var fejk. Foto: Privat
2 av 3
. Foto: Privat
3 av 3
. Foto: Privat

Hård kritik mot Göteborgspolisen och Säpo efter tillslaget mot misstänkta terrorister - som visade sig vara oskyldiga.


Läs mer

GÖTEBORG. Under tisdagen kom beskedet: Utredningen läggs ner.

Men för de tidigare misstänkta som under brutala former plockats in på förhör - när svensk polis ryckte ut på det största terrorlarmet i modern tid - räcker inte det.

– Jag blev inte förvånad. Jag hade väntat mig att de skulle lägga ner allt förr eller senare, eftersom det aldrig har funnits någon grund för misstankarna. Jag har ingenting att dölja, säger en av de misstänkta, en 28-åring, till SVT:s Rapport.

Nu vill han veta varför.

– Hellre en förklaring än en ursäkt. Det som har hänt har redan hänt, men jag vill veta varför de misstänkt just mig. Det hela är hemskt, säger han.

28-åringen greps på väg till jobbet tidigt på morgonen lördagen den 30 oktober.

Det han först trodde var en rutinmässig trafikkontroll förvandlades till en mardröm som ställde hela hans - och familjens - tillvaro över ända.

– Det här har förändrat hela vårt liv. Även om vi nu är frikända så är jag säker på att säpo inte stryker oss helt från sina papper och de har säkert samarbeten med andra underrättelsetjänster utomlands, säger 28-åringen till Rapport.

En annan av de tidigare misstänkta, en 48-årig egenföretagare, säger till Aftonbladet:

– Jag vet inte hur jag ska beskriva vad jag känner. Jag är sårad i djupet av mitt hjärta. Viktigast för mig nu är upprättelse, att hela Sverige får veta att vi är oskyldiga.

En 33-årig släkting till honom greps också samtidigt som polisen trängde sig in i hans lägenhet där familjen befann sig. De tvingade hans hustru att sitta på golvet mot en vägg tillsammans med barnen, med vapen riktade mot sig.

Också barnen, bland dem en 10-åring, förhördes av polisen.

– Vi har fått tillbaka datorer, mobiler och nycklar som polisen tog i beslag. Men vi har inte fått tillbaka vår trygghet, säger 33-åringen till Aftonbladet.

Experter på rättssäkerhet och terrorism underkänner Västgötapolisens och Säpos arbete.

– Vad vi vet är att ett oerhört allvarligt misstag har begåtts och det var när de delgav en person – som inte ens var misstänkt utan bara skulle höras upplysningsvis – misstanke om brott och dessutom hämtar honom på ett mycket brutalt sätt, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.