- Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Man dog av harpest

Det första konstaterade dödsfallet av harpest i Sverige.


VÄRMLAND. En äldre man har dött av harpest i Värmland. Man har tidigare inte konstaterat några dödsfall i Sverige, så detta kan vara det första.

Mannen var sjuk och svag sen tidigare och när han kom in till sjukhuset gjordes tester som visade  att han fått harpest. Han fick omedelbart antibiotika men trots det kunde man inte rädda hans liv.

– Det här är egentligen inte någon allvarlig sjukdom, men när någon redan svag drabbas så kan vad som helst bli fatalt, säger Karin Lundin, sjukhuschef på sjukhuset i Torsby till Aftonbladet.

Oftast sprids harpest via myggor och fästingar men det kan även spridas i luften om man till exempelt har direkt kontakt med en hare eller andra gnagare.

När ett fall av harpest dyker upp måste det rapporteras in, därav har landstinget och smittskyddsinstitutet koll på hur många fall av harpest som har konstaterats under åren.

I år har fallen av harpest ökat. 2009 rapporterades 244 fall men hittills detta år har redan hela 378 fall rapporterats. Harpest har även ökat i Stockholms län, från 20 fall under hela 2009, till 50 fall fram tills den 3 november i år.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!