Onsdag 19 Jan
Stockholm

Polis om död 21-åring: Tvungna använda våld

Också Johan Liljeqvist, 24, dog på samma sätt - i polisens grepp år 2008.
1 av 3
Också Johan Liljeqvist, 24, dog på samma sätt - i polisens grepp år 2008. Foto: Polisen/privat
I maj 1995 dog Osmo Vallo på ett polishäkte i Karlstad efter att poliser på ett liknande sätt suttit på hans rygg och skurit av andningsvägarna.
2 av 3
I maj 1995 dog Osmo Vallo på ett polishäkte i Karlstad efter att poliser på ett liknande sätt suttit på hans rygg och skurit av andningsvägarna. Foto: Scanpix
En 21-åring dog av hjärtstillestånd sedan han omhändertagits av polis och de, enligt uppgift, lagt honom på mage med ett knä i ryggen. OBS! Bilden har inget samband med artikeln.
3 av 3
En 21-åring dog av hjärtstillestånd sedan han omhändertagits av polis och de, enligt uppgift, lagt honom på mage med ett knä i ryggen. OBS! Bilden har inget samband med artikeln. Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Värmlandspolisen uppger att 21-åringen, som avled av hjärtstillestånd i polisens grepp, var påverkad och mycket våldsam.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Döda i polisens grepp

Fallet med 21-åringen i Karlstad är inte första gången personer som omhändertagits av svensk polis omkommer till följd av ingripandet.

Fallet Osmo Vallo den 30 maj 1995 blev det första rikskända polisdråpet. Först bussade man en hund på Valllo och efter handgemäng i en trappuppgång brottade poliserna ner honom. Enligt flera ögonvittnen sparkade de därpå Vallo i ryggen samt stampade på honom där han handfängslad låg på marken.

Efter en undermålig obduktion avskrevs fallet som "plötsligt död vid polisingripande" - en benämning som ofta används i USA när unga svarta råkat omkomma vid polisingripanden.

Också Johan Liljeqvist, 24, dog i samband med ett polisingripande den 19 april 2008.

Enligt rättsläkaren avled Johan när bröstkorgen trycktes ihop så hårt att blodet som pumpades upp i huvudet inte kunde rinna tillbaka till kroppen. Johan Liljeqvist dog, precis som 21-åringen, av hjärtstillestånd.

KARLSTAD. Trots att ambulanspersonal och läkare varnade poliserna la de den gripne 21-åringen på mage och satte ett knä i ryggen på honom.

I polisbussen utanför Centralsjukhuset drabbades han av hjärtstillestånd och dog.

Nu säger polisen att de inte hade något val, uppger Nya Wermlands Tidningen.

Det var klockan 22.00 i lördags kväll som grannar ringde polisen och larmade om ett våldsamt oväsen i ett trapphus i Karlstad.

En 21-årig man, som beskrevs som ”närmast skogstokig, som en bärsärk”, försökte skada sig själv.

Elva minuter senare fanns den första patrullbilen på plats utanför bostadshuset.

– De kommer för att omhänderta en påverkad man. Han är utåtagerande och polisen tvingas använda visst våld vid gripandet, säger polisens pressinformatör Tommy Lindh till NWT.

Handfängslades

21-åringen försågs med handfängsel och kördes till polishuset. Men vakthavande befäl var orolig för att mannen skulle skada sig själv om han placerades i en cell och därför beordrades poliserna att köra honom till Centralsjukhuset.

– Utanför sjukhuset gör en läkare en första bedömning av mannens tillstånd inne i polisfordonet. Han är fortfarande våldsam och väldigt utåtagerande. Sedan försvinner läkaren, av någon anledning jag inte känner till, in på kliniken.

– Strax efter avstannar allt, mannen blir helt lugn och han ändrar ansiktsfärg, säger Tommy Lindh till NWT.

Hjärtstillestånd

Poliserna försöker med hjälp av sjukhuspersonal återuppliva mannen och han läggs in på sjukhus.

Men hans liv stod till slut inte att rädda. I tisdags avled 21-åringen.

Enligt polisen var 21-åringen påverkad, men man kan inte uttala sig om vad.

Trots att han kroppsvisiterats hittade man vare sig droger eller vapen.

– Dödsorsaken och vad han var påverkad av uttalar vi oss inte om innan obduktionen och alla analyser är klara, säger Tommy Lindh.

Polisbil på utryckning i Karlstad:

Kommentera
Kopiera länk
Dela