1 av 2
- Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / XP / SCANPIX
2 av 2
- Foto: RIKARD COLLSIÖÖ/Scanpix

Wachtmeister till sd-konferens

Ny demokratis grundare, greve Ian Wachtmeister, fortsätter sitt samarbete med sverigedemokraterna. I helgen talar han på partiets rikskonferens.


Det här var Ny demokrati

Ny demokrati (NyD, nyd eller nd) var ett svenskt politiskt parti, grundat 1991 av näringslivsprofilen Ian Wachtmeister och musikmagnaten Bert Karlsson. I media kallade "greven och betjänten".

Partiet satt i riksdagen 1991-1994 och hade "sunt förnuft" som centralt tema för politiken.

Ny demokratis huvudsakliga profilfrågor var sänkta skatter, kraftigt bantad offentlig sektor samt en mer restriktiv flyktingpolitik, lag och ordning, reduktion av riksdagen till 151 ledamöter samt maktdelning med en direktvald svensk statsminister.

Partiet krävde dessutom att Sverige skulle anslutas till dåvarande EG - än i dag ett så gott som unikt krav hos renodlat populistiska partier i Europa.

Källa: Wikipedia

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas samarbete med Ny demokratis grundare och gamle partiledare, Ian Wachtmeister, blomstrar.

Nu är han inbjuden som "hemlig gäst" till en stor partikonferens i Stockholm i helgen, uppger Expressen.

Tidigare har Wachtmeister under valrörelsen agerat som någon slags informell rådgivare åt sd:s partiledare, Jimmie Åkesson, som Wachtmeister beskriver som en "svärmorsdröm".

Den tidigare partiledaren säger att han har lätt för att identifiera sig med den nuvarande partiledaren.

– Det är precis samma sits. Vi blev lika utmobbade då som sverigedemokraterna blivit den här gången, sa Ian Wachtmeister tidigare till Dagens Nyheter.

Råden som Åkesson fått av den gamle greven är bland annat:

– Jag har till exempel sagt om deras tidigare krav på invandringsstopp: Säg i stället att man ska ha arbetskraftsinvandring som man hade fram till 1980! Jag vet inte hur mycket de lyssnade på mig, men de ändrade sig ju i alla fall, säger Wachtmeister till Expressen.

Enligt Åkesson har de träffats vid ett flertal tillfällen sedan valrörelsen.

Och sverigedemokraterna tar förstås emot greven med öppna armar.

"Ian har erfarenhet av att befinna sig i samma situation som vi gör nu. Han kan ge tips och han kan varna för fällor. Dessutom är han en underhållande talare", skriver sd-ledaren Jimmie Åkesson i en mejlkommentar till Expressen via sin pressekreterare Linus Bylund.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!