Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter DO:s besked - folkpartiet vill förbjuda burkan

1 av 2

Claude Paris/Scanpix

Om de ser ut såhär blir det ingen undervisning.
2 av 2

Om de ser ut såhär blir det ingen undervisning.

Bassem Tellawi/AP/Scanpix

Nyheter | 01/12/2010 13:24

Integrationsminister Erik Ullenhag säger att folkpartiet vill stoppa heltäckande klädsel i skolan.

På onsdagen meddelade Diskrimineringsombudsmannen, DO, Katri Linna att det är diskriminerande att stänga av en elev från undervisningen på grund av eleven bär heltäckande slöja.

Men folkpartiet, som drivit den hårdaste linjen mot ansiktsslöjan, ändrar sig inte trots DO:s syn på saken. I stället vill de ändra lagen och förbjuda heltäckande klädsel i skolan. Det säger integrationsminister Erik Ullenhag i dag. Om de har stöd av de övriga allianspartierna är dock tveksamt men spelar mindre roll för Ullenhag.

- Det här är Folkpartiets inställning och min inställning som vi kommer att driva på för i regeringen: vi ska ha ett regelverk som gör att lärare kan säga nej till heltäckande klädsel i klassrummet, säger Ullenhag till Svenska Dagbladet.

Hur lagen ska ändras är oklart men Ullenhag öppnar för att ändra diskrimineringslagen, skollagen, högskoleförordningen eller vad som krävs för att få igenom förbudet.

Tidigare har både folkpartiledaren Jan Björklund och Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (fp) sagt att DO:s beslut ska överklagas om DO kommer fram till att det är diskriminering att stänga av elever som bär heltäckande slöja från undervisningen.