Stockholm

Skatter och nytt arbetarparti - s bommade och m vann

Moderaterna gick inte så bra bland de unga, konstaterar avgående MUF-ordföranden Niklas Wykman.
1 av 3
Moderaterna gick inte så bra bland de unga, konstaterar avgående MUF-ordföranden Niklas Wykman. Foto: SCANPIX
Morgan Johansson (s), som lett eftervalsanalysen, menar att skatterna sänkte socialdemokraterna.
2 av 3
Morgan Johansson (s), som lett eftervalsanalysen, menar att skatterna sänkte socialdemokraterna. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Vinnare och förlorare.
3 av 3
Vinnare och förlorare. Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Socialdemokraterna och moderaterna är klara med sina valanalyser.


Läs mer

Därför gick valet som det gick. Under fredagen presenterade riksdagens båda största partier sina respektive valanalyser.

För socialdemokraterna var skattefrågorna valets avgörande misstag. Och för moderaterna var framgångsreceptet att de lyckats tränga in i breda grupper förvärvsarbetande.

Morgan Johansson (s) som lett socialdemokraternas valanalysgrupp inledde presskonferensen på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Den borgerliga regeringen gick stärkt ur finanskrisen, menar han.

Och hade större trovärdighet i jobbfrågan.

– Det första är att de borgerliga fick något att skylla på när det gäller arbetsmarknaden. Det andra är att de fick sig att framstå som garanter när det gäller ordning och ekonomi. Den tredje saken är att de fick gå till val under en ekonomisk uppgång.

Också skattepolitiken var avgörande.

– Fastighetsskatten och bensinskatten var två kontroversiella förslag som berörda många och bidrog till att vi tappade så mycket. Det var ett par felskär, säger Morgan Johansson.

Moderaterna däremot har anledning att slå sig för bröstet. Partiet har vunnit många traditionellt socialdemokratiska väljargrupper - bland förvärvsarbetande svenskar.

"Sveriges nya arbetarparti" har ett betydligt större stöd bland förvärvsarbetande väljare än socialdemokraterna. Största ökningen noterar man bland LO-arbetare och inom TCO-grupperna.

Mindre bra gick det bland unga väljare. Ett alltför stort fokus på pengar och ekonomi anges som en förklaring.

– Att återvinna förtroendet för moderaterna bland de unga väljarna efter regeringens motvilja mot att ändra LAS, införandet av FRA och IPRED samt en många gånger daterad syn på icke-materiella värden var desto svårare, konstaterar den avgående MUF-ordföranden Niklas Wykman i en debattartikel på Politikerbloggen.

– Det gick inte hela vägen och moderaterna måste initiera en kraftig idéförnyelse och i viss mån personförnyelse för att kunna bli de ungas parti, menar Wykman.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.