1 av 2
- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Mats Andersson / SCANPIX /

Sd får utbildning i mediehantering

De mest erfarna i partiet har gått till riksdagen. Resten hamnar i skolbänken - och erbjuds utbildning i bland annat mediehantering.


STOCKHOLM. Under lördagen samlades sverigedemokraternas kommunpolitiker på Älvjsömässan i Stockholm. Detta är partiets första större partimöte sedan valet - ett parti som desperat kämpar mot att framstå som amatörsmässigt.

Och kanske är det därför som partiets nya kommunpolitiker nu hamnar i skolbänken - för att förhindra att någons tunga slinter.

– Det räcker med att en av oss gör något dumt, sa partisekreteraren Björn Söder i sitt öppningstal.

De mest erfararna personerna i partiet har gått till riksdagen - och de mindre erfarna kommunpolitikerna erbjuds nu en utbildning i allt från mediehantering till hur kommunerna är organiserade.

– Vissa som är väldigt nya i de här sammanhangen kanske inte riktigt förstår det ansvar som det här innebär, menar Söder, enligt Sveriges Radio Ekot.

Och det är de inte ensamma om, menar partiledaren Jimmie Åkesson:

– För nya partier har man tidigare haft den här typen av problem med enskilda individer som inte riktigt faller in under den gängse ordningen, säger han till Sveriges Radio Ekot.

I och med det senaste valet har sd mer än fördubblat antalet mandat i kommunderna - och har gått från 246 mandat i 145 kommuner till 612 mandat i 246 kommuner.

Men det kan bli svårt för sd att få igenom sin politik. Samarbeten över blockgränserna mellan andra partier har gett sd problem och nu funderar man på att hemlighålla vad man tycker tills det är dags att rösta i riksdagen.

Söder menar att man "tvingas ta till sådana metoder" och att det inte på något vis är "sandlådemässigt".

– Sandlådemässigt är det framförallt när man går mot sin egen politik som socialdemokraterna gör, säger han, enligt Sveriges Radio Ekot.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!