Inför ett möte med sin amerikanska kollega, Hillary Clinton, beskrevs Carl Bildt av amerikanska diplomater som en "medium sized dog", som tror att han är en...
1 av 2
Inför ett möte med sin amerikanska kollega, Hillary Clinton, beskrevs Carl Bildt av amerikanska diplomater som en "medium sized dog", som tror att han är en... - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/Scanpix
Who let the dogs out?
2 av 2
Who let the dogs out? - Foto: Pelle T Nilsson

Carl Bildt - "medelstor hund"

Men utrikesministern tror att han är en stor hund. Det framgår av en amerikansk diplomatrapport som läckt via Wikileaks.


STOCKHOLM. Amerikanska diplomater skriver i en bedömning av utrikesminister Carl Bildt (m) att den svensken är kunnig men med "begränsad politisk förmåga".

Det framgår av Wikileaksdokument som SVT:s Dokument Inifrån tagit del av.

Inför ett möte mellan Bildt och USA:s utrikesminister, Hillary Clinton,  beskrivs den svenske utrikesministern som kunnig om omvärlden med ett imponerande kontaktnät, men samtidigt fäster man ingen större tilltro till hans politiska fingertoppskänsla - hans politiska "skills" är begränsade, menar USA-diplomaterna.

Han vill också gärna ge sken av att han är större än vad han är. Carl Bildt är en makthavare som gärna tar på sig en lite för stor kostym i förhållande till sin egentliga makt.

Eller som amerikarna skriver en "medium size dog with big dog attitude".

För att få Bildt på sin sida behöver man bara smickra honom, skriver diplomaterna:

"Att spela på Bildts begär efter att verka på högsta nivå, och att få åtgärder att framstå som nödvändiga för att upprätthålla EU:s eller Sveriges trovärdighet som internationell aktör, lär sannolikt också vara övertygande."

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!