Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks: USA pressade Sverige om Iran

- 09/12/2010, 08:29 -

Vahid Salemi/AP/SCANPIX

Krävde en tuffare svensk linje mot Iran.

STOCKHOLM. Nya dokument som Wikileaks publicerat, och DN tagit del av, visar att USA satt hård press på Sverige att skärpa linjen mot Iran. Något Sverige varit tveksamma till i och med att bland annat affärsmässiga relationer med Iran via Volvo och Ericsson samtidigt ska värnas.

Att den svenska linjen mot Iran ska vara hårdare har varit en av de viktigaste prioriteterna för USA i relationen till Sverige de senaste åren.

Utrikesminister Carl Bildt uppges vara en viktig länk att bearbeta eftersom han har god kontakter på hög nivå i Teheran och kan spela en "betydande roll för att medla fram en överenskommelse om det nukleära problemet", skriver den amerikanska ambassaden i sin kommunikation enligt DN.

I diplomatkorrespondensen uttrycker ambassaden också oro för de många iranska organisationerna i Sverige och varnar för att spioner ska ha infiltrerat dem.