SÄPO: Skickade mejlet själv

- 16/12/2010, 14:34 -
Polispådrag i korsningen Bryggargatan/Olof Palmes gata.
1 av 6

Polispådrag i korsningen Bryggargatan/Olof Palmes gata.

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Julruschbombarens mejl till Säpo och TT - som skickades tolv minuter innan han sprängde sig själv till döds mitt i Stockholms city.
2 av 6

Julruschbombarens mejl till Säpo och TT - som skickades tolv minuter innan han sprängde sig själv till döds mitt i Stockholms city.

TT/Scanpix

3 av 6

Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix

4 av 6

Claudio Bresciani / SCANPIX

5 av 6

Claudio Bresciani/Scanpix

6 av 6

Claudio Bresciani / SCANPIX

Säpo tror fortfarande att julruschbombaren agerade själv under attentatet, men söker samtidigt efter eventuella medbrottslingar som kan ha bistått under planeringsfasen inför självmordsdådet i centrala Stockholm.

STOCKHOLM. Säpo vill inte med säkerhet uttala sig om huruvida julruschbombaren haft några medhjälpare. Man hänvisar fortfarande till att erfarenheten säger att självmordsbombare inte agerar ensamma under planeringsfasen.

– Vi utesluter inte att han haft medhjälpare. Vi jobbar än så länge med tesen att han varit ensam under attentatstillfället, säger säkerhetspolisens operative chef, Anders Thornberg.

På den ljudfil, som kommit in per mejl till Säpo och nyhetsbyrån TT precis innan bomberna small av på Olof Palmes gata och Bryggargatan i centrala Stockholm, hörs en annan person hosta. Men inte heller detta vill Säpo för närvarande kommentera.

– Vi har tagit in samma ljudfil i vårt arbete, analysarbetet pågår. Expertisen måste titta på det.

Det tog fyra timmar innan Säpo ens öppnade mejlet med ljudfilerna på svenska och arabiska. Nu säger man sig ha stärkt registratorns resurser för att man ska kunna följa upp tips snabbare.

– Mejlet kom in 16:40, cirka tio minuter innan dådet. Det lästes först 21:10. Säkerhetspolisen har vidtagit åtgärder, vi har stärkt upp hos vår registrator. Vi vill hela tiden, dygnet runt ha kontroll på vilka tips som kommer in, säger Anders Thornberg.

– Det var mannen som skickade mejlet själv. Vi har en god uppfattning om hur det gick till. Det var tio minuter innan bombningen skedde.

Säpos teori är att något gick fel för julruschbombaren - kort innan han egentligen skulle ha utlöst bomberna.

– Han fick problem med utrustningen, drog sig bort från Drottninggatan och hamnade på Bryggargatan, säger Anders Thornberg.

– Vi bedömer att det här arbetet kommer fortgå under lång tid framöver. Vi har ett stort antal resurser till vårt förfogande. Vi har fått de resurser vi behöver.

Säpo ser - trots al-Qaida-hoten mot julhandeln över hela Europa - inte någon anledning att förändra analysen av hotbilden.

– Vi analyserar fortlöpande hotbilden. Till vår hjälp har vi det nationella centret för hotbildsbedömning.