Planen var att flyga den med helikopter till Stureplan.
1 av 3
Planen var att flyga den med helikopter till Stureplan. - Foto: Lannis Waters/AP/Scanpix
I år utsattes den för ett kidnappningsförsök.
2 av 3
I år utsattes den för ett kidnappningsförsök. - Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX
Julbocken i Gävle har brunnit 24 gånger sedan den första gången restes 1966.
3 av 3
Julbocken i Gävle har brunnit 24 gånger sedan den första gången restes 1966. - Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX

De försökte kidnappa julbocken i Gävle och flyga den till Stureplan

Mystisk tysktalande man var "perverst intresserad av bocken". Planen var att kidnappa den och flyga den med helikopter till Stockholm.


GÄVLE. "Mats", som av säkerhetsskäl vill vara anonym, jobbar som vakt på säkerhetsföretaget Tarantsec. Hans uppdrag: att vakta julbocken i Gävle - som så gott som varje år står i ljusan låga.

Nu berättar Mats för Arbetarbladet om en raffinerad kidnappningsplan. Bocken skulle med helikopter föras till Stureplan i Stockholm.

Två män erbjöd honom 50 000 kronor, om han kunde tänka sig att lämna sitt pass under några minuter någon gång innan jul.

I Mats händelserapport står det att två män kommer fram till honom 02:30 den 5 december i år - en av dem har Stockholmsdialekt och den andre talar engelska - och erbjuder honom 50 000 kronor för att han ska lämna posten under fem minuter.

Vakten faller dock inte till föga.

Mats har också haft besök av en mycket mystisk tysktalande man som var ”perverst intresserad av bocken”.

– Han visste exakt hur många sekunder det glappade mellan webbkamerabilderna, och han sa att han visste precis vilken olja som skulle få bocken att explodera, säger Mats till Arbetarbladet.

Gävlebocken har rests årligen sedan 1966. Den har sedan dess bränts ner 24 gånger och på andra sätt saboterats vid ytterligare tre tillfällen.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!