1 av 2
- Foto: RPS
Nu ska brottsmisstänkta poliser utredas av externa brottsbekämpare.
2 av 2
Nu ska brottsmisstänkta poliser utredas av externa brottsbekämpare. - Foto: Kalle J

Polisen får nya internutredare

Ny avdelning ska utreda poliser som misstänks ha begått brott.


Polisens nya internutredning

Lars Göran Carlsson - som blir ny avdelningschef på Rikspolisstyrelsens internutredning - har varit polis sedan 1968. Han har tjänstgjort både som polismästare och länspolismästare och jobbat med utredningar åt Rikspolisstyrelsen.

– Ett mål för verksamheten är att vi skall ha ett stort förtroende inte bara externt utan även inom polisorganisationen och hos åklagarmyndigheten. Förutsättningarna blir bättre genom att samarbetet med åklagarna blir effektivare när de kan tala direkt med Rikspolisstyrelsen och inte behöver gå via flera olika myndigheter, säger han i ett pressmeddelande.

Sverige är ett av relativt få länder där poliser utreder sina egna kollegor i de fall de misstänks ha begått brott. Detta har öppnat för hård kritik om att kårandan står i vägen för opartiska brottsutredningar.

Statistiken talar också sitt tydliga språk - 2009 anmäldes 4 800 poliser. I åtta fall av tio avskrevs fallen utan förundersökning.

De många fall som Nyheter24 rapporterat om där poliser anklagas för övervåld och till och med dödsfall i samband med ingripanden leder sällan till åtgärder - än mindre fällande domar.

Nu ska det bli ändring på polisens processer för internutredning.

Från och med den 1 januari 2011 ska Lars Göran Carlsson leda en ny central utredningsenhet, IU, som är placerad direkt under Rikspolisstyrelsen.

– Systemet där poliser utreder poliser har ständigt blivit utsatt för kritik, säger Lars Göran Carlsson till Upsala Nya Tidning.

Den nya avdelningen ska stärka förtroendet både internt och gentemot samhället är tanken.

Internutredarna ska flyttas ut från polishusen - och därmed skapa mer vattentäta skott mellan utredare och brottsmisstänkta poliser, är tanken. Däremot är det delvis samma poliser som i dag som anställs i den nya organisationen.

– Utgångspunkten är att de som är anställda för att jobba med internutredningar i dag ska få anställning på Rikspolisstyrelsen om de vill, säger Lars Göran Carlsson i ett pressmeddelande.

Dock ska den geografiska spridningen göra att man inte jobbar i samma polismästardistrikt som dem man utreder. Dessutom ska utredningstiderna effektiviseras.

– Tanken är att ärenden ska placeras ut beroende på kompetens, men även på var i landet händelserna inträffat, säger Lars Göran Carlsson till UNT.

Men kraven på att den nya internutredningen ska bli en egen myndighet tillgodoses inte.

– Även en egen myndighet hade behövt ta in personer med koppling till poliskåren. Men det här är ett steg på vägen mot en bättre fungerande internutredning, säger Lars Göran Carlsson.

/
/
/
/
Senaste nytt

Minskad tillväxt i tjänstesektorn

Borde du virusskydda dina barns gamla smartphone?

Gav du din gamla jobbtelefon till barnen? Det kan innebära en rejäl säkerhetsrisk – och hackare kan komma åt både ditt barns, dina egna och ditt jobbs känsliga uppgifter. Hackare blir mer sofistikerade, medan de äldre mobilernas operativsystem inte uppdateras. Och ett antivirusprogram kanske inte räcker som skydd.

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport. Enligt granskningen får fonden in mer pengar än den hinner dela ut. Dessutom är kontrollen av vilka organisationer som söker bidrag otillräcklig.

Polisen i Ljungby rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Ljungby", skriver polisen på sin hemsida.

Därför kan du inte se din deklaration hos Skatteverket

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Kraftigt vinstlyft för Scania

Det blev ett kraftigt vinstlyft för Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania i fjärde kvartalet. Men orderingången viker nedåt.